Blev nästan påkörd – här är ryttarens brev till bilisten

Publicerad 2016-09-08

Nyblivna mamman Villemo var ute och red när en bil körde förbi henne i full fart.

Då bestämde hon sig för att skriva ett brev till bilisten.

– Det är inte bara mig det drabbar om jag blir påkörd.

Villemo Wiberg tillsammans med hästen Eremo som hon red på den dagen.

Villemo Wiberg bor utanför Ängelholm och för knappt tre veckor sedan fick hon dottern Astrid. Men med sin kärlek till hästar stoppade inte det henne från att ge sig ut på en ridtur i närområdet.

– Vi har väldigt snälla grannar som låter oss rida över deras åkrar och det är egentligen bara knappt 200 meter vi behöver rida längs en inte särskilt trafikerad landsväg, säger Villemo till Aftonbladet.

Bilen saktade inte ned – då sparkade hästen bakåt

Och det var precis på den sträckan ridturen kunde ha tagit en otäck vändning, något som hästsajten Hippson var först med att berätta om. Bilarna som kör på vägen håller vanligtvis en låg fart, trots att det är en 70-väg, men den här gången kom en bil som inte lättade på gasen trots han fick såg Villemo på sin häst.

– Normalt sett bryr sig inte min häst om bilar men den här bilen kom i så hög hastighet att han blev rädd – de är ju flyktdjur. Så han försökte vända, började bocka och sparka bakåt. Och det är halt med hästskor på asfalt.

Som tur är lyckades Villemo, som är en van ryttare, hålla sig kvar och hann dessutom anteckna registreringsnumret på bilen.

– Jag blev så arg. Jag är van vid busiga hästar och vet hur man sitter kvar men hade det varit någon av de som är inackorderade i stallet hade de med stor sannolikhet inte gjort det. Då hade det kunnat gå riktigt illa.

Skrev ett brev till mannen

Hon försökte först ringa upp mannen för att prata med honom men när han inte var hemma bestämde hon sig för att skriva ett brev i stället.

”Jag väljer (...) att ge dig ett foto på min dotter, Astrid. Hon är 3 veckor gammal. Hon vill inte förlora sin mamma för att någon hade bråttom & inte hade tid att visa hänsyn i trafiken”, skriver hon i brevet.

– Jag kände att jag kunde formulera mig bättre så. Jag ville visa att det blir ringar på vattnet om man är vårdslös i trafiken – det är inte bara mig det drabbar om jag blir påkörd utan även min nyfödda dotter. Jag tänkte att det skulle bli svårare att slå ifrån sig då.

”Tänk att det är en älg”

Villemo lade även ut en bild på brevet på sin Facebooksida – och reaktionerna har inte låtit sig vänta.

– Det har varit så många som delat bilden och sagt att det var bättre än att ringa och bråka. Att kanske saktar han ned nästa gång, jag hoppas det också.

Än så länge har Villemo inte hört något från mannen men hon vill ge en uppmaning till alla i trafiken som passerar en häst och ryttare.

– Tänk att det är en älg. Det finns inte en människa som inte tvärbromsar om de ser en älg längs vägen. Den enda skillnaden med att krocka med en älg och en häst på 600 kg är att du även tar livet av ryttaren. Ta hänsyn och kör sakta.

Följ ämnen i artikeln