Tunisisk fångvakt: "Svenskarna spända inför rättegången"

Uppdaterad 2015-04-15 | Publicerad 2013-11-10

Svenska Daniel Bakke, 36, och Per-Åke Helgesson, 54, riskerar upp till 20 års fängelse i Tunisien.

På måndagen inleds rättegången.

– De hoppas bli frikända, men är spända, säger svenskarnas fångvakt.

Klockan nio på måndagen inleds rättegången mot de två svenskar som suttit fängslade i Tunisien sedan i november förra året. Rättegången skulle egentligen ha inletts redan i oktober, men avbröts då på grund av oordning i rättssalen.

Per-Åke Helgesson och Daniel Bakke är anklagade för förberedelse till väpnad kidnappning och riskerar enligt uppgift upp till 12-20 års fängelse. Själva uppger de att de befann sig i landet för att skydda en norsk mamma i samband med en vårdnadstvist.

18 fångar i cellen

Svenskarna hålls i ett stort fängelse utanför huvudstaden Tunis. Aftonbladet har tidigare publicerat utdrag ur ett utsmugglat brev från Per-Åke Helgesson.

Han skriver där om överfulla celler, löss, avsaknad av sjukvård och matbrist.

Fångvakten Hatem Abidi, 48, möter svenskarna varje dag. Hans bild är en annan.

– De har det inte sämre än andra fångar. De bor tillsammans med 16 andra. Det är andra utlänningar, från Italien, Frankrike och Storbritannien, säger han.

Sedan revolutionen i januari 2011 är fängelset är överfullt och fångarna tvingas sova i två- och trevåningssängar, enligt Abidi. Varje dag får de lämna cellen en timme på förmiddagen och en timme på eftermiddagen.

Oroar sig för sina familjer

– Då tvättar de kläder eller spelar fotboll. Äter gör de i cellen. Svenskarna är inte så förtjusta i tunisisk mat, men jag ser till att de får äta annat också ibland. Kyckling, ris och sallad.

Hur mår de nu?

– Det klarar sig. De är friska, men oroar sig för sina familjer.

Aftonbladet har tidigare berättat att svenskarna enligt flera italienska medier också är efterlysta av polisen på Sicilien. Om efterlysningen bara gäller Per-Åke Helgesson eller även Daniel Bakke är i nuläget oklart.

– De säger att de inte vet något om detta och inte har gjort något olagligt, vare sig här i Tunisien eller i Italien, säger Hatem Abidi.

Hur ser de på rättegången?

– De är spända. De hoppas bli frikända, men de här senaste anklagelserna från Italien har ökat deras oro

Detta har hänt

11 november 2012: ­Per-Åke Helgesson, 54, och Daniel Bakke, 36, greps när de följde en norsk kvinna till Tunisien, för att skydda henne inför en väntande ­rättegång. Pappan till hennes nioåriga dotter ­hade fört ­barnet från Norge till ­Tunisien.

17 november 2012: ­Bakkes bror Christian Franzetti berättar för Afton­bladet om att svenskarna får äta torra brödbitar och får dåligt med vatten i fängelset. De ­riskerar enligt sin advokat minst tio års fängelse för ­försök till kidnappning.

11 januari 2013: Aftonbladet kan publicera ett brev utsmugglat från fängelset. ”Löss i sängarna, nekade ­läkarbesök, trakasserier samt psykisk och fysisk misshandel av polisen”, skriver Per-Åke Helgesson.

20 juni 2013: Svenskarna får avslag på att förundersökningen ska läggas ner av en så kallad förundersökningsdomare. Domaren bedömer att deras fall ska upp i brottmålsdomstol.

Den 11 november ställs svenskarna inför rätta i Tunisien.