SD-toppen Mattias Karlsson skrev åt hatsajten Avpixlat

Publicerad 2015-11-25

SD använder sig av dolda kanaler för att sprida propaganda på nätet

Sverigedemokraterna använder sig av dolda kanaler för att sprida sina budskap på nätet.

Expressen rapporterar att Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, skrivit anonymt åt hatsajten Avpixlat.

– Det var väl någonting som jag tyckte var viktigt då, säger han till tidningen.

Tidigare i november dök det upp flygblad på den grekiska ön Lesbos som varnade flyktingar för att komma till Sverige. De innehöll flera osanna påståenden, och fick hård kritik.
Först efter flera dagar bekräftade Sverigedemokraterna att partiet låg bakom flygbladen.

Men det var inte första gången som SD använde sig av budskap med oklar avsändare. Expressen rapporterar att partiet nyttjat dolda kanaler på nätet för att sprida propaganda i flera år.

”Olika varumärken”

En av dessa är Facebooksidan ”Nu får det vara nog”. Där har det länkats till hatsajten Fria tider, som Sverigedemokraterna officiellt tagit avstånd ifrån.

– Vi jobbar med olika varumärken. Ibland är det lättare att få till en dialog om vårt namn inte står med, säger kommunikationschefen Joakim Wallerstein till Expressen.

Skrev anonymt

Dessutom har partitoppen Mattias Karlsson, som vikarierade för partiledaren Jimmie Åkesson under hans sjukskrivning, skrivit anonymt åt hatsajten Avpixlat.

2011 skickade han in två artiklar till sajten.

”Om ni väljer att publicera bör det ske i redaktionens namn, inte mitt”, skrev SD-toppen i ett mejl till Avpixlat.

I ett sms till Expressen uppger Karlsson att han står för artiklarna. Anonymiteten förklarar han med att det var ”potentiellt problematiskt” att figurera med namn på Avpixlat eftersom det finns en ”guilt by association som går ut på att göra varje person som figurerar på en sajt ansvarig för alla texter och åsikter som någonsin förekommit eller i framtiden kommer förekomma där”.