Manfreds sju boaungar ska rädda arten

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-05

Ett ögonblick, Manfred ­Dornhäuser, 52, som nu har sju sällsynta ­boabebisar i sitt tropikhus.

Gammalt skrock Manfred Dornhäuser håller två av de sju Boa constrictor sabogae som fötts på Blekinge exotiska värld i Karlshamn.

– Alla sju klarade sig, det är helt fantastiskt.

Föräldrarna kom till er för ett år sen, en hane på sex år och en hona på åtta. ­Arten Boa constrictor ­sabogae lever på ögruppen Pearl Islands utanför ­Panama i Mellanmerika. Men visst är det en boaorm?

– Den vanliga kungsboan, som kan bli upp till fyra ­meter lång och en halv ­meter runt om, är en kusin. Den ­lever på fastlandet.

– Den här lilla kungsboan är en underart. Den är smal och smäcker och blir ­bara en och en halv meter lång. Den ­lever på gnagare och fåglar. Därför är den ofta uppe i träden och jagar.

Varför är den hotad?

– Människorna på öarna slår ihjäl den, de tror att den är giftig. Det handlar mycket om gammalt skrock – när den egentligen är ett nyttodjur.

Nu hoppas du att bebis­ormarna ska ­ingå i ett framtida avelsprojekt. Varför måste ddu ha artfränder från Pearl ­Islands?

– Det är akut. Vi behöver nytt blod för att det inte ska bli inavel. Men vi vet ­inte om den redan är utrotad. Senast den foto­graferades på en av öarna var för två år sen.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag kan fortsätta min verksamhet och får under­visa så många barn som möjligt om hur det ser ut på vår planet, hur fantastisk den är.

Fakta

Namn: Manfred Dornhäuser.

Ålder: 52 år.

Familj: Sambo och fem barn.

Bor: Hus i Karlshamn.

Yrke: Föreståndare på Blekinge exotiska värld.

Tjänar: 18 000 kronor/månad.

Följ ämnen i artikeln