Så förberedde 36-åringen Ikea-morden

Uppdaterad 2015-09-09 | Publicerad 2015-09-07

Här plockar 36-åringen upp köksknivarna på Ikea i Västerås.

Kort därefter hugger han ihjäl en slumpvis utvald 55-årig kvinna och hennes 27-årige son.

I polisförhör berättar vittnena om fasansfulla vrål från husgerådsavdelningen.

Dubbelmordet på Ikea i Västerås skakade hela landet - och uppmärksammades i en rad länder i resten av världen.

Aftonbladet har tagit del av delar av polisens utredningsmaterial och kan nu kasta nytt ljus på det brutala mordet på en 55-åriga kvinna och hennes 27-årige son som var på tillfälligt besök i Västerås.

Skulle uträtta ärenden

En del av bevismaterialet består av bilder från en övervakningskamera som visar när 36-åringen, som erkänt dådet, plockar åt sig köksknivar från Ikeas knivhylla.

I vittnesförhör framgår att flera kunder i varuhuset hört fasansfulla vrål strax innan 13 den 10 augusti.

På övervakningsbilderna från Ikea syns också den 23-årige mannen som inledningsvis anhölls som misstänkt för medhjälp till mord. Den 13 augusti släpptes han och i slutet av augusti avfördes han formellt som misstänkt från utredningen.

I förhör berättar 23-åringen, som nyss hade fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, att han åkte till Västerås för att uträtta ärenden på Skatteverket och Migrationsverket. På Migrationsverket träffade han 36-åringen som bad honom följa med till köpcentret Erikslund där Ikea ligger. Enligt 23-åringen planerade de två männen att köpa mobiltelefoner och köksgeråd.

Ville inte svara

I förhören uppger 23-åringen att han inte hade någon aning om 36-åringens planer utan att han blev lika chockad som alla andra över vad som hände. De två hade gått runt på husgerådsavdelningen och tittat på kastruller och knivar.

– Jag frågade varför han tittade på grytor och knivar och då svarade han att han skulle köpa de här sakerna, har 23-åringen sagt i förhör.

Sedan ska 36-åringen ha börjat öppna förpackningarna till två köksknivar. Men när 23-åringen frågade varför han gjorde så ska 36-åringen inte ha gett något svar. Någon minut senare gick han till attack.

– Jag var livrädd för att han skulle attackera mig också, säger 23-åringen i förhör.

Skadade sig själv

Efter dubbelmordet greps 23-åringen vid en busshållplats utanför Ikea. Att han sprungit från platsen trots att han var oskyldig förklarar han med chock och rädsla, samt att han var orolig för att inte kunna prata med polisen på grund av språkförbistringar.

– Jag blev chockad och rädd och bara sprang därifrån, säger 23-åringen.

Enligt polisens sammanfattning av dubbelmordet var de två offren livlösa när de första patrullerna kom till platsen. Senare visade det sig att 55-åringen och 27-åringen, som var hemma från en by utanför Skellefteå, var i Västerås för att hälsa på en yngre familjemedlem.

Efter attacken knivhögg 36-åringen sig själv. Trots svåra skador överlevde han och när han vaknade upp erkände han dådet för polisen. Enligt gärningsmannens egen berättelse om motivet till dådet var det en ren slump att det var 55-åringen och 27-åringen som utsattes.