Hemligt dokument avslöjar: Så ska terrorsekten IS bygga upp sin stat

Publicerad 2015-12-08

Barn som tränas för strid.

Men också handel, skolor och sjukvård.

Det läckta dokumentet avslöjar hur terrorgruppen Islamiska staten ska bygga en fungerande stat.

Vi är vana med att se Islamiska staten, IS, som en grupp blodtörstiga terrorister.

Även om det inte har varit någon hemlighet att gruppen också vill bygga en stat har det varit okänt hur en sådan stat ska fungera. Tills nu.

Den brittiska tidningen The Guardian har kommit över ett 24 sidor långt dokument, "Riktlinjer för administrationen av den Islamiska staten". Dokumentet vänder sig till terrorgruppens "tjänstemän" som har till uppgift att bygga IS så kallade kalifat och beskriver:

 Hur IS ska stärka sin makt genom att bygga upp en förvaltning med olika departement för utbildning, sjukvård, handel och kommunikationer.

Hur IS ska skapa en ekonomisk politik för att driva in skatter, kontrollera olja och gas och bygga fabriker som gör gruppen självförsörjande.

Hur relationer med andra stater ska kunna knytas.

Hur propagandan ska byggas upp och hur IS ska skapa en kultur där ditresta jihadister lever sida vid sida med infödda.

Hur pojkar ska drillas till krigare som till exempel ska kunna bemanna vägspärrar.

Målet att bygga stat

Dokumentet, som enligt The Guardian har läckts av en affärsman efter en tid av terrordåd men också av militära förluster för IS, anses understryka att terrorgruppens viktigaste mål hela tiden har varit att bygga en stat.

Bedömare ser innehållet som en varning till västländer att inte underskatta IS som en grupp våldstörstande barbarer.

”Kalkylerande organisation”

Dokumentet uppges vara skrivet av egyptiern Abu Abdullah någon gång mellan juli och oktober 2014, kort efter att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropat sitt kalifat.

– Istället för att vara en armé av irrationella och blodtörstiga fanatiker är IS en kalkylerande politisk organisation med en extremt komplex infrastruktur i bakgrunden, säger Charlie Winter på Georgia State University till The Guardian 

Hur mycket av planen som hunnit bli verklighet är oklart.