Var borta i fyra minuter - fick p-böter

Publicerad 2015-07-02

Luisa Olofsson skulle bara hämta ett parkeringstillstånd vid blodcentralen, men fick parkeringsböter.

Trots att hon bara varit borta i fyra minuter.

– Jag ville bara göra en liten samhällstjänst men fick i stället 400 kronor i böter, säger hon.

Det var när Luisa Olofsson, 24, skulle lämna blod som hon sprang in för att fixa ett parkeringstillstånd. På vägen ut möttes hon av en parkeringsvakt som lappade bilen.

– Jag frågade om de kunde riva den, men de svarade med att ”det inte var deras problem”, säger hon.

Något blod kunde hon inte lämna den dagen eftersom kvoten redan var fylld, så hon kunde inte uppvisa något bevis på vad hon faktiskt gjort där. Det gjorde att parkeringsvakten inte var öppen för förslag.

Överklagade två gånger

Hon uppmanades av parkeringsbolaget Hojab att skriva ner sina invändningar, vilket hon också gjorde, men trots det gick det inte att övertyga bolaget att riva bötern.

– De var snäsiga i telefonen och sa att jag borde ha med någon i bilen, men jag kan ju inte alltid ta med någon i bilen. Det går ju inte.

Hon överklagade beslutet två gånger men det var inte förrän sjukhuset gick bakom henne som parkeringsbötern revs.

– Jag ville bara göra en liten samhällstjänst men fick i stället 400 kronor i böter. Jag blev riktigt besviken, säger hon.

Hojab är de som tar beslut om överklagan och enligt dem skriver de av kontrollavgifter om personen har ett bevis på sin ursäkt.

”Accepteras inte”

– Då får man komma med intyg från blodgivare, men det har hon inte skickat in utan hon har bara skrivit sin historia och det accepteras inte, säger Lars Gabrielsson på Hojab.

Istället rekommenderar han att parkera på en plats där det inte behövs tillstånd om man inte vet hur lång tid det tar.

– Det är ju ganska enkelt att se vad som står på stolparna om vad som gäller på parkeringarna, säger han.

”Går efter reglerna”

Enligt Securitas, som lappade bilen, går de enbart utifrån de parkerings- eller trafikregler som gäller på platsen. De tar inte hänsyn till orsak eller skäl som den som parkerar har.

– När man tar sitt körkort så lär man sig förhoppningsvis reglerna och skiter man i dessa, då får vi lappa, säger Ronny Fredriksson på Securitas.

Trots att det höll på att bli en dyr historia så kommer inte Luisa Olofsson att sluta lämna blod.

– Jag kommer definitivt att lämna blod igen, men jag tror inte att jag tar bilen nästa gång. Då blir det nog cykeln eller något annat, säger hon.

Följ ämnen i artikeln