Sjukhuset: Hon hade en fasansfull otur

Publicerad 2015-09-20

Risken att drabbas finns – men den är extremt liten.

Sjukhusets utredning visar att kvinnan själv bar på bakterien.

– Hon hade en fasansfull otur, säger Birgitta Lytsy, hygienläkare på Akademiska sjukhuset.

Nu hoppas hon att det som drabbade den 46-åriga kvinnan ska leda till nya rutiner vid insättande av spiral.

Akademiska sjukhuset har man gjort en utredning för att se om det fanns något man kunde ha gjort annorlunda där för att stoppa förloppet hos den 46-kvinnan och undvika att det slutade så illa, med amputation av både händer och fötter – något som är extremt ovanligt.

Enligt chefsläkare Bengt Sandén finns inget som tyder på det.

– Jag kan inte se att sjukhuset har begått något fel. Därför finns det i nuläget ingen anledning att göra en lex Maria-anmälan, säger han.

Han har dock stor förståelse för familjens förtvivlan och utsatta situation.

– Jag känner väldigt starkt för de här människorna och för vad de har upplevt. Vi försöker att stötta dem så mycket det går, i det som ligger inom vårt område, säger han.

Finns i svalget

Det finns inga hundraprocentiga bevis för att de allvarliga skador kvinnan fick har ett samband med insättandet av spiralen, men det är högst sannolikt.

Enligt Birgitta Lytsy, bakteriolog och hygienläkare på Akademiska sjukhuset, vet man inte exakt vad som har hänt, men har ett troligt händelseförlopp klart för sig.

– Livmodertappen är alltid full av bakterier, som är till för att skydda livmodern. Trycker man in en spiral följer de bakterierna med in i livmodern, det sker alltid och är inget farligt. Sprita av livmodertappen gör man inte heller - det ökar bara infektionsrisken, säger hon.

Enligt sjukhuset är det den 46-åriga kvinnan själv som har varit bärare av de aktuella bakterierna, som kallas grupp A-streptokocker.

En smittspårning har visat att den som satte in spiralen på mottagningen, som inte tillhör Akademiska sjukhuset, inte var bärare.

Grupp A-streptokocker har många av oss i svalget – en del också eller bara i sin vaginalflora – utan att någonsin bli sjuka eller ens veta om det.

– Det är samma bakterie som ger halsfluss hos en del – och andra märker ingenting, säger Birgitta Lytsy.

”Medicinskt mysterium”

Men det räcker inte bara med det.

För att bakterien inte bara ska orsaka en vanlig infektion som snabbt kan botas med antibiotika krävs att man tillhör den promille av befolkningen som av någon mystisk, för läkarvetenskapen ännu okänd anledning, saknar något i sitt immunförsvar som skyddar mot att bakterien löper amok i kroppen.

Det är då nekrotiserande fasciit utvecklas – ett tillstånd där bakterierna äter upp vävnaderna, något som i värsta fall leder till döden.

– Det är ett medicinskt mysterium varför vissa drabbas. Men det är samma sak som det man förr kallade barnsängsfeber, säger Birgitta Lytsy.

Enligt henne hade den 46-åriga kvinnan dubbel otur – som både var bärare av bakterien och hade den okända och ovanliga bristen i sitt immunförsvar.

– Det är fruktansvärt tragiskt.

Behöver man vara rädd för att sätta in en spiral efter detta?

– Nej, det är så extremt sällsynt. Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Birgitta Lytsy.

Däremot hoppas hon att man ska ta lärdom av det som hände kvinnan.

– Det är möjligt att den här hemska erfarenheten gör att man ser över rutinerna vid insättning av spiral.

En möjlig väg kan enligt Birgitta Lytsy kanske vara att ta prover på livmodertappen innan man sätter in en spiral.

– Finns de farliga streptokockerna där kanske man ska låta bli, säger hon.

För sjukhusets del återstår att förklara vad som hände den 46-åriga kvinnan för henne och hennes familj.

– Så länge vi inte har lyckats med det är vi inte klara, säger hon.