Tio mördare väntade på att dö

Uppdaterad 2015-05-29 | Publicerad 2015-05-28

Ett mordfall blev prisbelönad Hollywoodfilm. Ett annat fick en polis att begå självmord.

Tio män väntade på att avrättas i delstaten Nebraska.

Nu får de sina liv tillbaka.

LÄS MER: En vecka i dödens väntrum

Den lagstiftande församlingen i Nebraska har gjort något ovanligt. De har avskaffat dödsstraffet, något som inte hänt i en konservativ delstat på över 40 år.

– Det som hänt i Nebraska är ett mikrokosmos av den stadiga nationella trenden bort från dödsstraff i USA, säger Robert Dunham, vd för ett informationscentrum om dödsstraff.

Det blev en knapp seger i omröstningen, som följdes av en flera timmar lång debatt. Där legislaturer från båda lägren bland annat citerade bibeltexter för att stödja sina argument.

– Dödstraffet i Nebraska är trasigt. Det är dags att upphäva det, sa senatorn Jeremy Nordquist, en demokrat som röstade för avskaffandet.

– Dödsstraff är inte perfekt, men vi behöver det, sa senatorn Lydia Brasch som är republikan.

Den republikanske guvernören Pete Ricketts tyckte att förslaget var "grymt mot anhöriga till offren" och lade in sitt veto. Men det räckte inte för att stoppa förslaget, som fick exakt de 30 senatorsrösterna som krävdes.

Senast en delstat med republikansk majoritet upphävde dödstraffet var i North Dakota 1973.

LÄS MER: ”Man vänjer sig” – Jim Willet har avrättat 89 dödsdömda fångar

De slipper avrättas

Tio män har suttit i dödens väntrum. En av dem har väntat i 35 år. En annans mordfall blev en Oscarbelönad Hollywoodfilm. Nu får de sina dödsstraff omvandlade till livstids fängelse.

Men de var elva fram till i söndags. Då dog kultledaren och mördaren Michael Ryan under oklara omständigheter, efter 30 år på death row.

Här är de som suttit på death row på det statliga fängelset Tecumseh:

Carey Dean Moore, 56, dömdes för mord och är den som har väntat längst på sin avrättning, sedan 1980. Med fem dagars mellanrum rånade och mördade han två taxiförare. Han ska ha funnit gud under sin tid i fängelset och blev intervjuad av Lincoln Journal Star under 2011:

"När jag dödade de två männen var det mitt ansvar, mitt fel. Det var inte djävulen som fick mig att göra det. Det var bara jag."

John Lotter, 43, dömdes för mord på transexuella Brandon Teena och två andra personer 1993. Den Golden Globe- och Oscarbelönade filmen Boys don't cry baseras på mordet. Brandons biologiska kön var kvinna, men hen klädde sig som man och hade en relation med en kvinna.

John Lotters medbrottsling Marvin "Tom" Nissen fick livstids fängelse, men har sedan sagt att det var han som höll i pistolen.

"Jag kommer slåss till sista andetaget för att bevisa min oskuld och ta mig ut härifrån." sa Lotter 2013.

"Jag vill att han ska dö", säger Brandons mamma Joann Brandon. "Det kommer att ge mig ett avslut. Det stör mig varje dag för att jag konstant tänker på min dotter och inte ser någon rättvisa skipas."

Raymond Mata Jr., 42, styckmördade sin ex-flickväns treårige son Adam Gomez 1999. Mata har dömts till döden två gånger. Först av domare och sedan av en jury, efter att USA:s högsta domstol fastslagit att lagmän inte får ta det beslutet.

Arthur Gales, 50, dömdes 2001 för mord på två barn. 13-åriga Latara Chandler våldtogs och mördades och hennes 7-åriga lillebror Tramar dränktes i ett badkar. Han ska ha dödat dem så att de inte skulle kunna vittna mot honom, efter att de sett honom brutalt misshandla deras mamma så att hon nästan dog.

Jorge Galindo, 34, Erick Vela, 34, och Jose Sandoval, 36, sattes på death row för mordet på fyra banktjänstemän och en bankkund under ett rån mot en bank i Norfolk 2002.

På mindre än en minut hann de gå in på banken och skjuta ihjäl Lisa Bryant, 29, Lola Elwood, 43, Jo Mausbach, 42, Evonne Tuttle, 37, och Samuel Sun, 50.

"Det gick åt helvete", sa Vela senare till polisen.

Morden fick ytterligare en tragisk konsekvens. En vecka senare tog en polis livet av sig, för att han klantat till en vapenkontroll mot en av gärningsmännen en vecka innan dådet.

Jeffrey Hessler, 36, gjorde sig skyldig till kidnappning, våldtäkt och mord på den 15-åriga tidningsutdelaren Heather Guerrero 2003. Han hade sedan tidigare också erkänt en våldtäkt mot en annan tonårsflicka. Han valde att försvara sig själv utan advokat i rätten och misslyckades med att övertyga juryn om att han var mentalt störd.

Roy Ellis, 61, dömdes för kidnappningen och mordet på 12-åriga Amber Harris 2005. Hon hade precis klivit av skolbussen när han tog henne, mördade henne och kastade ner hennes halvt avklädda kropp i en ravin. Sexbrottslingen Ellis blev den första att dömas till döden efter att den elektriska stolen avskaffats.

Mordoffrets mamma sa att hon tappat hoppet om att dödsstraffet någonsin skulle genomföras. Och hon fick rätt.

"Antingen dör han innan dess, eller så dör jag", sa hon enligt Journal Star.

Marco Torres, 42, anlände death row sist av alla. Han dömdes för ett dubbelmord 2007. Han ska ha dödat Timothy Donohue, 48, och Edward Hall, 60, för att sopa igen spåren efter ett rån. Han skyllde dådet på att han missbrukat metamfetamin.

Sju delstater har avskaffat dödsstraffet sedan 2007. Den senaste var Maryland 2013.

Dödstraff tillåts nu i 32 av USA:s 50 delstater och av landets federala myndigheter.

Källor: The Guardian, NBC News, CNN, New York Times, Washington Post.

Dödsstraff |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln