Nordkoreansk vapenexpert ska ha flytt till Finland

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-04

Hävdar att landet testar biokemiska vapen på människor

Kim Jong-Un

En nordkoreansk expert på biokemiska vapen har flytt till Finland.

Med sig ska han ha 15 gigabyte information om tester utförda på människor.

Uppgifterna är inte bekräftade, rapporterar finska medier.

Den nordkoreanska avhopparen sägs vara en 47-årig biokemist vid namn Lee. Han ska ha jobbat vid ett mikrobiologiskt forskningscenter nära den kinesiska gränsen. Med sig ska han ha haft 15 gigabyte information om experiment på människor.

Flykten ska ha gått till Finland via Filippinerna den 6 juni.

Mänskliga experiment

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap citerar en anonym källa i en nordkoreansk människorättsgrupp och skriver att biokemiforskaren hoppat av för att så snart som möjligt få vittna om landets inhumana mänskliga experiment inför Europaparlamentet.

"Hans påstådda orsak till avhoppet är att han kände sig skeptisk till forskningen", skriver Yonhap.

Finska medier har försökt gå till botten med uppgifterna, men utrikesministeriet och Migrationsverket i Finland har hittills varken bekräftat eller dementerat.

– Jag kan inte kommentera om någon har ansökt om asyl eller uppehållstillstånd, det är inte möjligt, säger Esko Repo, direktör för asylenheten vid Migrationsverket, till Hufvudstadsbladet.

Testar biologiska vapen

Enligt USA:s främsta expert på Nordkorea finns det sedan tidigare uppgifter om att landet ska ha testat effekter av kemiska vapen på fångar i fångläger.

– Vi har fått höra liknande historier förut, enligt vilka de mänskliga experimenten utförs i fångläger, säger Greg Scarlatoiu från Kommitten för mänskliga rättigheter i Nordkorea, HRNK, till Helsingin Sanomat.

I december 2014 uppgav avhoppare från Nordkorea att det utförs experiment på handikappade i landet, både på barn och vuxna, i syfte att testa biologiska vapen.

Sydkoreas försvarsministerium uppgav i förra månaden att Nordkorea har tretton bakterier och virus som kan användas som biologiska vapen. De farligaste är mjältbrand och smittkoppor, enligt YLE.

Följ ämnen i artikeln