Grekland kan tvingas sälja öar för att klara skuldkrisen

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-07-14

Grekland måste samla ihop miljardbelopp för att klara skuldkrisen.

Nu kan de tvingas sälja öar och ruiner.

– Det är en förolämpning. De säger i princip att vi ska sälja minnet av våra förfäder och vår historia, säger greken Georgios Daremas.

Grekland består av ungefär 1400 öar, men bara 227 av dem är bebodda. Nu kan de tvingas sälja flera av dem.

Det var på måndagens toppmöte mellan stats- och regeringscheferna i eurozonens länder det blev klart. Grekland lovade att de ska sälja "värdefulla grekiska tillgångar" till ett värde av 50 miljarder euro. Pengar som ska gå till en fond som ska fungera som en försäkring på att landet betalar tillbaka sina lån till fordringsägarna.

Men det står ingenstans i överenskommelsen var Grekland kan hitta pengarna.

En förolämpning

När tjänstemännen i Aten letade efter alternativ såg de ingen annan utväg: de kanske måste sälja de grekiska öarna, naturreservat eller dess antika ruiner.

Enligt Georgios Daremas, som är strateg och rådgivare till den grekiska arbetsmarknadsministern är det här en "förolämpning".

– Överenskommelsen säger i princip att vi ska sälja minnet av våra förfäder, sälja vår historia bara för att de ska få något kommersiellt från det. Det är en idé för att förödmjuka grekerna, säger han till Time.

"Måste stifta lagar"

Den holländska finansministern Jeroen Dijsselbloem, som är en av de viktigaste personerna i förhandlingarna, sa till journalister i Bryssel på måndagen att han inte ville ge några exempel eftersom det inte är hans "expertområde".

Men enligt Georgios Daremas måste det mesta komma från regeringens mark och fastigheter.

– Det kan handla om byggnader, eventuella markområden och även öar. För att skydda det naturliga, historiska och arkeologiska värdet av sådan egendom skulle Grekland tvingas stifta lagar och stärka tillsynsorgan för att säkerställa "att den nya ägaren inte missbrukar eller skadar den", säger han.

Kan få dem på fötter igen

Många av dessa öar är underutvecklade och obebodda, det har gjort att Grekland åtminstone varit villiga att diskutera försäljningen.

Enligt ekonomen Joseph Stiglitz kan säljande av öarna vara en viktig del för Grekland att komma tillbaka på fötter igen.

– De kan sälja dem, men inte till för låga priser, det skulle vara som att ge bort arvet för ingenting, säger han till Time.

Med andra ord innebär det att man måste vänta tills Greklands fastighetsmarknad återhämtat sig. Men samtidigt ser inte Tyskland, som är en av de största långivarna, ut att vilja vänta så mycket längre då de pratat om öarna redan sedan 2010.

Följ ämnen i artikeln