Storstrejk i Storbritannien

Publicerad 2011-06-30

Skolor stänger, trafikkaos väntas och gator stängs av när fler än en halv miljon britter samlas i den största strejken på fem år.

Det är regeringens nya pensionsreformer som fått britterna att rasa.

600 000 offentligt anställda går i dag samman i storstrejk över hela Storbritannien. Skolor, flygplatser, hamnar och myndigheter drabbas när de anställda väljer gator och torg i stället för att gå till jobbet.

Resenärer ombeds välja andra dagar att resa på och förseningar och köer är att vänta på flygplatser. Många föräldrar tvingas ta ledigt när 85 procent av skolorna stängs helt eller delvis, rapporterar TT.

Protesterar mot sämre pension

Strejken är frammanad av fyra fackförbund och kommer av regeringens förslag till pensionsreformer. Speciellt lärarnas villkor väntas försämras avsevärt om förslaget går igenom.

Flygbolaget SAS kör flyger som vanligt från Stockholm och Köpenhamn och inga förseningar har rapporterats, enligt TT.

Däremot väntas det blir stora köer på flygplatser i Storbritannien eftersom passkontrollanter också strejkar.

Infekterad debatt

Aftonbladets reporter Torbjörn Ek är på plats i London.

– Det är enormt mycket prat om strejken. Eftersom många skolor kommer hållas stängda uppmanar regeringsmedlemmar föräldrar att ta med sina barn till jobbet. Tunnelbanesystemet kommer delvis stängas och samma sak gäller bussar.

– Den här typen av strejker är väldigt infekterat i Storbritannien. Offentliga sektorn har redan bättre pensioner än privatanställda. Det har gjorts undersökningar som visar att det inte finns något stort stöd från allmänheten för strejken, säger Torbjörn Ek.