Studentens dyra dagar

Uppdaterad 2011-06-09 | Publicerad 2011-06-08

På golvet i lärarrummet står en kartong med studentmössor. Guldbroderade namn på svarta sidenband, blågult foder inuti.

Trots att det bara är en dag kvar till avslutningen ligger mössorna här oanvända och nedpackade. Eleverna som skulle ha burit dem har inte haft råd att betala.

Det ska vara den symboliska dagen när man lämnar barndomen.

För många är studentfirandet bara kulmen på en fattig uppväxt.

Studentens lyckliga dar, heter det. Rörda föräldrar ser sina småglin storma nerför skoltrappan och ta rusiga steg på vuxen mark.

Men för tusentals unga är det också slutet på en skoltid där man har tvingats tacka nej till dyra klassresor, födelsedagskalas och glansiga skolfotokataloger. Där lappar om insamlingar till frökenpresenter mystiskt tappats bort, eftersom barnen inte vill bekymra sina föräldrar som redan har ont om pengar.

– Min mamma led något så otroligt av att inte kunna ge mig vad mina klasskompisar fick. Det tog hårt på mig att se hennes stress, berättar 20-åriga Linnea, en av alla läsare som hört av sig till Barnfattigbloggen.

För den som likt Linnea har haft det knapert hemma blir studentfirandet ännu ett skavande samvete.

Det handlar inte om bortskämda ungar som kräver studentmössor med kalvskinnsdetaljer och inbyggd kamera (jo, det är faktiskt senaste trenden) eller dyr Möet-champagne.

Utan om tonåringar som bara drömmer om att få stå på flaket tillsammans med sina vänner, men som inte har råd.

En lärare på en gymnasieskola i Stockholm berättar om elever som gråter för att ingen möter dem på skolgården när andra hyllas med plakat och gosedjur.

– Det skär i hjärtat när man ser att de står kvar ensamma kvar. Ibland får någon av oss lärare erbjuda skjuts och försöka peppa lite, säger läraren.

Att examensfesten har växt till en jättebusiness gör det inte enklare för den med kärv ekonomi.

För fjorton år sedan köpte jag min studentmössa för cirka 179 kronor och bjöd på mammas hemgjorda snittar i vardagsrummet.

I dag specialiserar sig allt fler företag på studentprylar. De dyker upp i skolkorridorerna redan på höstterminen och säljer mysoveraller, badlakan, champagneglas, till och med trosor som det står Student 2011 på. Studentskivorna hålls på fina krogar med inhyrd dj och 350-kronorsmiddagar. Bara att få hoppa till euro-hits på lastbilsflaket kan gå på en tusenlapp.

Vi snackar om summor i nivå med ett mindre bröllop.

Enligt Svensk Handel kostar en studentfest i genomsnitt 16 000 kronor numera. Svindlande belopp för ensamstående och låginkomsttagare. Även för en familj med hyggliga inkomster gräver festen hål i plånboken.

– Många elever känner sig pressade att köpa och beställa, det blir ett grupptryck kring vilka saker man ska ha. Det har verkligen blivit en hög stressfaktor för ungdomar på alla skolor, intygar Maria Svensson, som är lärare på Kista Gymnasium utanför Stockholm.

Här träffar jag också eleven Veronica, 18, som precis ska gå ut byggprogrammet. Hon ler stort med hela ansiktet när hon får slutbetyget i handen: VG i svenska, favoritämnet.

Som många av sina kompisar har Veronica köpt sin studentmössa på avbetalning i tre månader. Den vita bomullsklänningen kommer från en av de billigare klädkedjorna.

– Jag har lånat lite pengar av mamma till mössan och klänningen, men ska betala tillbaka allt så fort jag får jobb och lön, säger hon.

Förväntningarna yr i luften, blandas med björkpollen och bubbelvin.

När rektorn håller avskedstal i matsalen hör man honom nästan inte för tjuten från visselpiporna. Med klapprande klackar springer tjejerna fram till fönstret för att kika efter sitt plakat med babybilden där ute.

För en liten stund är det som att alla glömmer bort kartongen på lärarrummet, och de obetalda studentmössorna som aldrig kom till användning.