16 döda i våldsamma demonstrationer

Uppdaterad 2013-07-01 | Publicerad 2013-06-30

Bensinbomber mot Muslimska Brödraskapets huvudkontor

Minst 16 personer har dödats och 600 skadats när anhängare och motståndare till Muhammad Mursis regim drabbade samman i Egypten i natt.

Oppositionen har gett presidenten en deadline: tisdag klockan 16.00 – annars väntar utökade protester.

– Protesterna är de värsta i Egyptens historia, miljontals demonstranter är ute på gatorna, säger en militärkälla till AFP.

Demonstrationerna i natt, ett år efter att Egyptens president Muhammad Mursi trädde till makten i landets första fria val, var massiva.

Dödssiffrorna fortsätter växa.

Bara senaste dygnet ska 16 personer ha mist livet uppger landets hälsoministerium, enligt AFP.

Bland annat ska fem personer ha mist livet i sammandrabbningar i staden Assiut och i Ben Sueif i södra Kairo.

Ytterligare åtta dog i skottlossningar utanför Muslimska Brödraskapets kontor, rapporterar AFP.

Muslimska Brödraskapets kontor i lågor

I några städer i Egypten har regeringsbyggnader stängts sedan demonstranter hotat de anställda och i Kairo har demonstranter tänt eld på Muslimska Brödraskapets kontor, uppger TT.

De kastar flaskor och stenar mot byggnaden. Några demonstranter rapporteras ha skadats av hagelskott, skriver Reuters.

Mursi vill ha dialog

Mursi är öppen för dialog, meddelar hans talesperson Ehab Fahmy.

– Presidentmakten är öppen för verklig och seriös nationell dialog, säger Fahmy, rapporterar TT.

Samtidigt säger Mursi, i en intervju med The Guardian som publicerades på söndagen, att han inte planerar att avgå i förtid.

– Det skulle finnas folk som protesterar mot en ny president också, en vecka eller en månad senare kommer de vilja att han avgår, säger Muhammad Mursi.

Mursi valdes efter att Hosni Mubarak störtades efter 30 år vid makten. Folket har nu återvänt till Tahrirtorget, där den förra revolutionen föddes år 2011.

Oppositionsrörelsen Tamarod har gett presidenten en deadline.

”Vi ger Muhammad Mursi till 16.00 på tisdag den 2 juli att lämna makten och tillåta statliga institutioner att förbereda för ett tidigt presidentval” skriver Tamarod på sin hemsida, enligt AFP.

Avgår han inte hotar oppositionen med en kampanj som uppmanar till omfattande civil olydnad.

"Som en flashback"

Svenska Moses Shawaly som arbetar för International Organization for Migration i Egypten är på plats i Kairo precis som han var 2011.

– Det är som en flashback. Jag hade ingen aning om att det här skulle upprepa sig igen.

– Folk är oroliga och har hamstrat bensin, mat och kontanter flera dagar i förväg, säger han.

Många döda under veckans oroligheter

Under veckans oroligheter har minst 16 personer, varav en amerikansk student, dött och hundratals personer har skadats. Flera av Brödraskapets kontor har attackerats de senaste dagarna, enligt TT.

Mursi anklagas av oppositionen för att ha förrått revolutionen genom att ge makt åt islamistiska grupper, bland annat Muslimska Brödraskapet. Han anklagas för att ha brutit löftet att vara en president "för alla egyptier" och för att ha låtit landets ekonomi störtdyka, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Egypten djupt splittrat

Egypten är splittrat mellan Mursis främst islamistiska anhängare och oppositionen, som också innefattar många djupt religiösa muslimer.

– Då var det egyptiska folket enade mot Mubarak, men nu är hela landet splittrat. Många egyptier hoppas att militären ska ta över för att vi inte ska falla in i ett inbördeskrig, säger Moses Shawaly.