’EU bluffar om snuset’

Publicerad 2012-10-05

Snusprofessorn: De läser forskning som fan läser Bibeln

All forskning visar att svenskt snus är mindre skadligt än andra tobaksprodukter.

Trots det fortsätter EU att hävda att det leder till cancer.

– Man tar de bitar som passar ens syften. Man kan läsa forskningen som fan läser Bibeln, säger professor Tony Axell, som genomfört studier om snus för EU:s räkning.

För bara ett par dagar ­sedan höll EU-kommissionens Sverigechef Pierre Schellekens i en frågestund på Twitter om snus och det nya tobaksdirektivet. Där skrev han bland annat:

”Det finns inget bevis för att snus minskar rökning” och ”... snus som är skadligt enligt vetenskap”.

Vilken vetenskap han ­menade framgick dock inte.

Inga cancerstudier

Enligt Tony Axell, professor i odontologi och en av Sveriges främsta snusforskare, har snus tvärtom visat sig vara en bra avvänjningsprodukt för rökare. Han ­säger även att det inte finns några studier som visar att svenskt snus orsakar cancer.

I en EU-barometer från i maj i år står det att ”15 procent av svenska män har ­slutat röka med hjälp av snus”. Men kritiker inom ­organisationen har försökt bevisa att snus inte alls minskar rökning.

Tipp-exade i rapport

2003 beställde EU en forskningsrapport som ­visade att snus inte är så skadligt som unionen velat framställa det. Som Aftonbladet tidigare avslöjat skrevs rapporten därför om och tipp-exades för att ­tjäna kommissionens, folkhälsoinstitutens och läkemedelsföretagens syften.

2008 kom en ny rapport –den så kallade Scenihr-­rapporten. Den ska vara vägledande för det nya ­tobaksdirektivet inom EU. Trots att studien i stora drag framställer snuset som ofarligt används den ofta som referens för att bevisa motsatsen – alltså att snus orsakar cancer. Men i sammanfattningen, där man skriver att rökfria tobaksprodukter ökar risken för cancer, har man buntat ihop det svenska snuset med tuggtobak importerad från bland annat Indien, Afrika och USA – tobaksprodukter som är betydligt farligare än snus.

”Leder till sjukdomar”

– Det finns ett antal rapporter som vi använder oss av där det är klarlagt att snus är beroendeframkallande, leder till hjärt- och kärlsjukdomar och till vissa former av cancer, säger Pierre Schellekens om bakgrunden till sina Twitter-inlägg.

Vad är det för rapporter?

– Det är Scenihr-rapporten från 2008.

Du twittrade också att det inte finns några bevis för att snus minskar rökning. Vad baserar du det på?

– Det är den bedöm­ningen som görs just nu. Vi anser det inte vara vederlagt att det är på det sättet, att snus minskar rökning.

Men i EU-barometern uppges ju att 15 procent av de svenska männen har slutat röka med hjälp av snus.

– Det är en opinionsundersökning och ingen vetenskaplig undersökning.

Säger emot eu:s egna uppgifter

EU konstaterar själva i sin ­senaste barometer att snus är effektivt för dem som vill sluta röka. Alltså raka motsatsen till det som Pierre Schellekens och EU-kommissionens Sve­rigerepresentation twittrade om:

Svenska män röker minst i EU och löper lägst risk att drabbas av tobaksrelaterad sjukdom och död.

15 procent av svenska män har slutat röka med hjälp av snus.

Svenskar röker absolut minst i EU. 13 procent medan EU-snittet är 28 procent. Högst ligger Grekland med 40 procent.

I Danmark, där snus är förbjudet, röker 28 procent och döds­talen för tobaksrökning är tre gånger så höga för danska män som för svenska.

Källa: ­ATTITUDES OF ­EUROPEANS TOWARDS TOBACCO, publicerad i maj 2012.