Lokal nazistledare utbildas till skyttegruppbefäl

Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2006-08-07

Ifrågasätter Förintelsen och vill ha rätt att bära hakkors

Lund

En 20-årig värnpliktig befälselev på Södra skånska regementet (P7) i Revingehed riskerar att bli skild från sin tjänst på grund av sin verksamhet i nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).

Det aktualiserar samtidigt frågan om fler säkerhetsklassade tjänster inom försvaret.

Soldaten är enligt stiftelsen Expo, som kartlägger högerextrema grupper, SMR:s ledare i Varberg. Han har just påbörjat en elva månader lång utbildning som skyttegruppbefäl.

Den militära underrättelsetjänsten Must startade på måndagen en utredning om 20-åringens lämplighet som soldat.

Denne har flera gånger framträtt på SMR:s hemsida Nationellt motstånd. I en artikel nyligen ifrågasatte han "den så kallade 'förintelsen' som skulle ha ägt rum i Tyskland för 70 år sedan". I en annan artikel om lagen om hets mot folkgrupp ondgjorde han sig över att "arier" inte får bära "ariska symboler" som exempelvis hakkorset.

Omplaceras kanske

Det blir till slut P7:s förbandschef Lars Hammarlund som får avgöra om 20-åringen får stanna på regementet eller ej. Försvarsmakten antog 2001 ett policydokument enligt vilket verksamheten vilar på demokratisk grund och ska motverka främlingsfientlighet.

- Försvaret medverkar inte till vapenutbildning av personer med odemokratisk inställning, säger stabspastor Mats Norrman som från Högkvarteret i Stockholm bevakar rättigheter i fråga om etnicitet, religion och funktionshinder inom försvaret.

När det gäller 20-åringen på P7 kan det bli fråga om omplacering. I våras omplacerades en värnpliktig 20-årig nazist från en säkerhetsklassad tjänst på ett regemente i Mellansverige sedan det blivit känt att han kort före inryckningen hade dömts för vapenbrott.

Vill upptäcka extremism

Försvarsminister Leni Björklund sade då att det inte ska finnas några nazister i det svenska försvaret. Sedan dess har försvarsledningen diskuterat möjligheten att låta säkerhetsklassa fler tjänster, vilket skulle göra det lättare för Pliktverket att i förväg upptäcka rekryter med extrema åsikter.

TT: Skulle man kunna säkerhetsklassa all militär vapenutbildning?

Mats Norrman:

- Det är fullt möjligt. Men det måste nog i så fall avgöras av riksdagen.

Thomas Hamberg/TT