SD:s motattack: ”Skäms på dig Magdalena”

Publicerad 2024-06-01

S har kritiserat SD efter att Charlie Weimers (SD) öppnat upp för EU-samarbete med ryssvänliga partier.

SD hävdar nu att S ”fabulerar om säkerhetshot och konspirationer”.

”Skäms på dig Magdalena Andersson”, skriver Jimmie Åkesson i ett inlägg på X.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass


Det var i går som Sverigedemokraternas toppnamn Charlie Weimers gjorde ett utspel om det framtida samarbetet i EU.

– Jag har mina väljares uppdrag att genomföra sverigedemokratisk politik och då måste jag vara konstruktiv. Då måste jag titta på de partier som faktiskt är beredda att arbeta för stärkt gränsskydd exempelvis, sa han till Expressen.

Involvera ID-gruppen

Han sa att han hoppas att den konservativa partigruppen EPP och deras egen grupp ECR ska utgöra kärnan i ett nytt högersamarbete – och där involvera även de proryska partierna i ID-gruppen i vissa frågor. Samarbetet ska dock inte omfatta Ryssland och Ukraina, menar Weimers.

Jimmie Åkesson kallar Sverige ”ett sjukt land”  som befinner sig i ”en mycket sjuk valrörelse”.

ID är den nationalistiska gruppen i EU där inga svenska ledamöter sitter. Flera av partierna är vänligt inställda till Putin.

Tidigare har SD hållit avstånd till exempelvis Viktor Orbáns parti Fidesz, och Marine Le Pens parti Nationell samling, på grund av deras nära band till den ryska regimen.

Men enligt Charlie Weimers genomgår franska Nationell Samling just nu en förnyelse, på samma sätt som Sverigedemokraterna gjort.

Sverigedemokraternas toppnamn Charlie Weimers.

Reaktioner från Socialdemokraterna

Weimers utspel ledde till kraftiga reaktioner från Socialdemokraterna.

I dag på en pressträff meddelade Socialdemokraterna att man nu kräver tydliga besked från statsminister Ulf Kristersson (M) om hans samarbete med SD.

– Ska SD sitta i möten i EU med Rysslands förlängda arm och partier som har nära kopplingar till Putin? frågade sig Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Han fortsatte:

– Vi är mitt i en valrörelse som präglas av splittrande budskap och där det största partiet i hans regeringsunderlag sträcker ut handen till Putinvänliga partier. Det är allvarligt.

Magdalena Andersson håller tal på Järvaveckan.

Åkesson: ”Sverige är ett mycket sjukt land”

Även Magdalena Andersson (S) riktade kritik mot SD i sitt tal på Järvaveckan i dag och kallade SD:s utspel för ”ett direkt Sverigefientligt agerande”.

– Att vilja samarbeta med ryssvänliga partier, det är att riskera svenska folkets säkerhet, sa hon.

I kväll kom motattacken från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på plattformen X.

”Jag tvingas konstatera att Sverige är ett mycket sjukt land och att vi befinner oss i en mycket sjuk valrörelse. Senaste exemplet: Vår toppkandidat, Charlie Weimers, intervjuas i Expressen. Han framför där att SD är beredda att samarbeta också med partier inom det som vänsterliberalerna brukar kalla ”populisthögern”, skriver han i sitt inlägg.

”Ett fullkomligt uselt parti”

Åkesson fortsätter med att skriva att samarbetet som Weimers föreslagit inte ska omfatta Ryssland och Ukraina, utan andra frågor, till exempel klimat, energi, migration, säkerhet, terrorism och regelförenkling.

”Jag förstår att Socialdemokraterna är desperata. Jag förstår att de inte kan sova på nätterna. Jag gör det. Men det är inte mitt partis fel att Socialdemokraterna är ett fullkomligt uselt parti som färre och färre vill rösta på, det är faktiskt deras eget fel”, skriver Åkesson vidare.