Tände eld på sig själv utanför Trump-rättegång – dog

Publicerad 2024-04-20

Räddningstjänst släckte snabbt elden men Max Azzarellos liv gick inte att rädda.

Max Azzarello tände eld på sig själv utanför Trump-rättegången.

Hans liv gick inte att rädda.

”Jag försäkrar er att det är en droppe i havet jämfört med vad vår regering har för avsikt att åstadkomma”, skriver han i sitt manifest.

Max Azzarello, 37, är död efter att ha tänt eld på sig själv på Manhattan i New York, enligt New York Post.

37-åringen demonstrerade utanför rättegången mot ex-president Donald Trump när han under fredagskvällen, svensk tid, hällde brännbar vätska över sig och satte sig själv i lågor.

Hans liv gick inte att rädda.

Azzarello har under flera dagar demonstrerat utanför rätten, uppger New York Post. På bilder från tidigare i veckan syns han med skyltar med budskap mot Trump såväl som sittande president Joe Biden.

Manifestet: ”Vi är offer för ett totalitärt bedrägeri”

New York Post skriver även att Azzarello kastade en bunt broschyrer i luften, med en länk till ett nyhetsbrev från Substack – där hans manifest publicerades.

”Denna extrema protesthandling är för att uppmärksamma en brådskande och viktig upptäckt: Vi är offer för ett totalitärt bedrägeri, och vår egen regering (tillsammans med många av deras allierade) är på väg att slå till mot oss med en apokalyptisk världsomfattande fascistisk kupp”, lyder en del i manifestet.

”Var väldigt tyst”

Azzarello ber även om ursäkt till sin familj och de som blev vittnen till aktionen.

”Men jag försäkrar er att det är en droppe i havet jämfört med vad vår regering har för avsikt att åstadkomma”, fortsätter manifestet.

Ett vittne berättar för New York Post att han pratade med Azzarello bara minuter innan han såg honom tända eld.

– Han bara stod där och ramlade till marken efter en minut. När polisen kom dit hade allt bränsle brunnit bort från hans kropp, säger 25-årige William Schoeffler.

– Han var väldigt tyst. Det var ganska skrämmande.

Donald Trump i rätten i New York.

Följ ämnen i artikeln