Tre saknas efter jordskred i Schweiz

Publicerad 2024-06-23 00.00

Extrema regnmängder fick vägar och bebyggelse att svämma över i södra Schweiz på lördagen.

På flera håll i Europa råder det just nu extremväder.

Tre personer saknas efter ett jordskred orsakat av ett kraftigt regnoväder i sydöstra Schweiz.

Samtidigt härjar skogsbränder och strömavbrott till följd av extremhetta i Grekland och på Balkan.

Följ ämnen

Ett kraftigt regnoväder har orsakat ett jordskred i sydöstra Schweiz. En kvinna har räddats men tre personer är fortsatt saknade, det uppger landets myndigheter enligt AP.

Olyckan inträffade i den alpina dalen Misox i Graubünden och en räddningsinsats har pågått under hela lördagen. Räddningspersonalen söker med grävmaskiner och specialtränade sökhundar.

William Kloter från den schweiziska polisen, som leder räddningsinsatsen, har sagt till lokala medier att han hoppas hitta de tre försvunna personerna vid liv.

Schweiz president Viola Amherd är chockad över jordskredets omfattning.

”Mina tankar går till de drabbade. Jag vill också tacka räddningspersonalen för deras insats i denna svåra situation”, skriver Amherd på X.

Schweiz president Viola Amherd.

Flera döda i översvämningar

Det svåra vädret har även orsakat problem på andra håll i Schweiz.

Kraftiga regn och smältande snö har fått floden som går genom det populära turistmålet Zermatt att svämma över och isolera byn. Dramatiska videor visade att den annars lilla floden har förvandlas till en lerig ström som forsar ut längst gatorna.

Människor evakuerades från sina hem i området.

Förödelse efter jordskredet i Schweiz.

Även Tyskland har plågats av förödande översvämningar i början av sommaren. Tyska medier har rapporterat om flera dödsfall.

Skogsbränder och värmebölja

Samtidigt som regnet härjar i delar av norra Europa drabbas just nu södra delar av kontinenten av dödliga skogsbränder och omfattande strömavbrott.

I Grekland varnas nu turister för extremhettan som dragit över landet.

På elva dygn har fem personer dött eller försvunnit i den grekiska övärlden. Bland dem den brittiska dietgurun Michael Mosley, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Under torsdagen uppmättes temperaturen till 44,5 grader i  Chania, nordvästra Kreta.

Områden kring Aten plågades av flera stora bränder i veckan.

Balkanbor uppmanas stanna inomhus

Även Balkanhalvön är kraftigt påverkade av hettan. Under fredagen drabbades västra Balkan av omfattande strömavbrott till följd av överbelastade kraftnät på grund av den stigande efterfrågan på elektricitet i värmen.

Montenegros största elleverantör lät meddela att strömavbrott rådde i större delen av landet.

Liknande rapporter kom från södra kustremsan i Kroatien, från Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo och från Albanien.

Det varma vädret ställer till det även i Nordmakedonien. Där uppmanar myndigheter invånarna att stanna inomhus och att undvika att utföra tunga jobb under de varmaste timmarna på dygnet.