Brasilianska protester – abort kan bli mord

TT-AFP

Publicerad 2024-06-14

I flera brasilianska städer har protester mot ett förslag om skärpt abortlagstiftning hållits, som här i Rio de Janeiro under torsdagen.

Tusentals har samlats i brasilianska storstäder för att protestera mot ett nytt lagförslag som jämställer alla aborter efter vecka 22 med mord.

I dag är aborter tillåtna i Brasilien om graviditeten orsakats av våldtäkt, om kvinnans liv är i fara eller om fostret har en hjärnskada. I annat fall är abort straffbart med upp till fyra års fängelse.

Men i det nya förslaget, som en evangeliskt kristen grupp ligger bakom, beskrivs alla aborter som mord om de begås efter vecka 22, när fostret kan överleva utanför kvinnans livmoder. Enligt förslaget ska abort kunna vara straffbart med uppemot 20 års fängelse – dubbelt så långt som straffet för våldtäkt.

Lagen befaras slå hårt mot flickor och unga våldtäktsoffer, som upptäcker sin graviditet sent eller inte vågar berätta om övergrepp de utsatts för.

Förslaget har snabbehandlats och duckat behandling i olika utskott, vilket lett till protester från progressiva. Det har ännu inte satts något datum för omröstning i underhuset.