Nyheter

Svensk ambassadör hjälpte åklagare fly

Av: 

TT

Antikorruptionsåklagaren Juan Francisco Sandoval (mitten) korsar gränsen till El Salvador på lördagsmorgonen den 24 juli.
Antikorruptionsåklagaren Juan Francisco Sandoval (mitten) korsar gränsen till El Salvador på lördagsmorgonen den 24 juli.

NYHETER

Sveriges ambassadör i Guatemala körde en hotad och nyligen avskedad antikorruptionsåklagare över gränsen till El Salvador, rapporterar tidningen Omvärlden.

Natten mellan den 23 och 24 juli hjälpte Sveriges ambassadör i Guatemala, Hans Magnusson, åklagaren Juan Francisco Sandoval att fly under dramatiska former, skriver Omvärlden.

Juan Francisco Sandoval var den högsta chefen för landets antikorruptionsarbete. I fredags fick han dock sparken efter att hans kontor börjat utreda korruption inom regeringen i samband med beställningar av det ryska covid-vaccinet Sputnik V.

Sandoval har antytt att Guatemalas president Alejandro Giammattei själv är inblandad i den misstänkta korruptionshärvan. Regeringen anklagar i sin tur Sandoval för att vara partisk i sitt arbete.

Oroad för säkerhet

Efter avskedandet oroade sig Sandovals medarbetare för att hans liv var hotat, och kontaktade flera organisationer för att försöka hjälpa honom att lämna landet, rapporterar tidningen El Faro. Sveriges ambassadör Hans Magnusson ska då ha erbjudit sig att köra honom över gränsen till grannlandet El Salvador.

Då Magnussons bil är registrerad som diplomatbil kunde den snabbt och utan noggrann kontroll korsa gränsen med både den avskedade åklagaren och Guatemalas ombudsman för mänskliga rättigheter som passagerare.

Internationell kritik

Det var på en förfrågan från ombudsmannen som Hans Magnusson erbjöd sig att köra åklagaren, enligt uppgifter till Omvärlden från den svenska ambassaden i Guatemala. På andra sidan gränsen togs de emot av El Salvadors ombudsman för mänskliga rättigheter.

Avskedandet av Sandoval har väckt internationell kritik, bland annat från flera nära rådgivare till USA:s president Joe Biden. Tidigare i år belönades Sandoval av USA:s utrikesminister Antony Blinken för arbetet mot korruption.

I Guatemala väntas landsomfattande demonstrationer och strejker till stöd för Sandoval under torsdagen.

Utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna i en skriftlig kommentar, skriver Omvärlden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: