Svenske Mats bor några hundra meter från skogsbranden

Publicerad 2022-07-17

Mats son ringde och sa ”Packa väskan och stick”.

Men än har han inte övergett sitt hem i brandhärjade Portugal.

– Jag och granngubben stod och diskuterade vad vi skulle göra. Hans fru tog sonen och körde därifrån, säger Mats Ståhl.

Europa plågas av extremt höga temperaturer och flera förödande skogsbränder har brutit ut. Portugal har drabbats av omfattande bränder både inåt landet och vid kusten den senaste veckan.

Nära 900 personer har evakuerats och bostäder har totalförstörts. En pilot som bekämpade bränderna dog när brandflygplanet kraschade i norra Portugal.

Såg lågorna komma emot oss”

Mats Ståhl och hans fru bor i Salir De Porto i Portugal sedan cirka två år tillbaka. De satt på terrassen och åt frukost när de såg att det brann nere vid järnvägsstationen.

– Vi såg hur lågorna slog ut mot ett hus bara 500 meter ifrån oss. Det var läskigt, säger han.

Från grannstaden körde flera brandbilar in i området.

– Det var ett riktigt hålligång på brandkåren. De kom från alla möjliga håll, säger Mats.

Då var elden ett par hundra meter bort. Den riktiga oron kom senare under kvällen då han tittade ut genom köksfönstret, när mörkret lagt sig.

– Jag tittade ut och såg hur det brann uppe på andra sidan skogen. Först var det bara små lågor, men sedan blev det värre och värre, säger han.

Han och hans grannar stod ute vid sina staket och pratade med varandra om vad de skulle göra om branden nådde dem.

Runt omkring dem tog människor fram vattenslangar och började dränka sina hus i vatten.

– Det var riktigt läskigt när elden kom närmare. Det var rädsla och fasa. Jag och granngubben stod och diskuterade vad vi skulle göra. Hans fru tog sonen och körde därifrån.

Mats son ringde och uppmanade dem att snabbt ta sig därifrån.

– Han sa: Packa väskan och stick!

Men elden var några hundra meter bort och Mats och hans fru valde att stanna kvar.

– Vi hade ett inhägnat område mellan oss och elden, men vi såg ju gnistor flyga mot oss. Det kunde ha gått riktigt illa, säger han.

Fick inte gå ut

Brandröken kändes tydligt både utomhus och inomhus och myndigheterna har skickat ut en uppmaning om att inte gå ut i naturen – nya gnistor kunde starta nya eldar.

– Vi fick inte gå ut på grusvägar eller vara ute alls egentligen, säger Mats.

Under lördagskvällen var 89 bränder registrerade i Portugal jämfört med 193 i onsdags. Brandrisken bedöms fortsatta vara mycket hög och på flera håll har bränder blossat upp på nytt, rapporterar Observador.

Skogsbranden i Salir De Porto uppges i nuläget vara under kontroll. Men Mats är numer konstant misstänksam mot skogen intill deras boende.

– Jag går ut och luktar på luften, kikar ut genom fönstret. Är det dis eller rök där borta?

Portugal drabbas ofta av skogsbränder på somrarna. Senast det brann rejält i området var 2017. Myndigheterna och portugisiska brandkåren är dessvärre vana vid att hantera bränder.

– Man kan fortfarande se de svedda träden när man promenerar i området, berättar Mats.

Hälsomyndigheter i Portugal registrerade 238 fler dödsfall än normalt sedan 7 juli, vilket de tillskrev de mycket varma och mycket torra förhållandena, rapporterar BBC.

LÄS VIDARE