Nu peakar marsvärmen – runt 15 grader

Publicerad 2022-03-19

Mars månad har varit ovanligt varm. På söndagen slår temperaturen i taket – för att sedan plana ut mot slutet av nästa vecka.

– Söndagen blir nog den varmaste marsdagen i år. Allra varmast ser det ut att bli i Gävleborg med uppemot 15 grader. Det skulle i så fall bli säsongshögsta, säger Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI.

Efter snö kommer sol... Här njuter tre sköna lördagsflanörer i solen vid Norr Mälarstrand i Stockholm.

Den hittills högsta temperaturen som uppmätts under månaden var 14,5 grader den 14 mars i Röra Strand på Tjörn. Värmen stannar kvar större delen av veckan.

– Det ser ut att hålla i sig i hela Sverige fram till helgen. På torsdag kommer det in kyligare luft i norr och det rör sig sedan ner över landet, säger Emma Härenstam.

Onormalt varmt

Månaden har hittills varit betydligt varmare än normalt i hela landet jämfört med referensperioden 1991–2020. Allra störst har differensen varit i norra Norrland där det mellan 1–18 mars varit 5 grader varmare än normalt.

– Det är intressant att det varit varmt så långt norrut. Det beror på att det ligger som en bubbla med varmare luft ovanför, säger Emma Härenstam.

Följ ämnen i artikeln