MP vill ha fyrpartiregering: ”Värt ett försök”

Publicerad 2022-01-19

Märta Stenevi (MP) vill bilda regering med S, V och C.

Detta trots både Centern och Vänsterns ovilja till samarbete.

– Jag hoppas att vi kan ha en roll att spela som brobyggare mellan partierna, säger hon till SVT.

Under onsdagen gästade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi SVT:s program ”30 minuter”. Under programmets gång avhandlas flera av miljöpartiets hjärtefrågor. Avslutningsvis gavs Stenevi även möjlighet att bilda en fiktiv regering.

Märta Stenevi förklarade då att partiets ambition är att bilda en fyrpartiregering bestående av S, V, MP och C. Samtidigt kräver MP att få sitta med i regering – annars röstar de rött.

– Det är vår parlamentariska strategi. Vi röstar nej till de regeringar vi inte ingår i, säger Märta Stenevi (MP)

Hoppas spela roll som brobyggare

När Märta Stenevi ombads att redogöra för sina tankar kring de tidigare svårigheter som uppstått kring samarbetet mellan V och C – menar hon att MP kan vara det parti som löser knuten.

När det gäller samarbete med C lyfter hon samarbete kring skog och strand som exempel på framgångsrika förhandlingar.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi  gästade  SVT:s program ”30 minuter”.

– Jag hoppas att vi kan ha en roll att spela som brobyggare mellan de här partierna. Vi ser hur vi har kunnat göra upp och förhandla med C i svåra frågor och hur vi har många politiska frågor där vi står väldigt nära varandra. Det fanns frågor där vi stod väldigt långt ifrån varandra, men som vi även lyckades lösa under hösten, säger Märta Stenevi (MP).

När det kommer till V är formuleringarna mer svepande.

– Vi har tillsammans med V haft ett bra budgetsamarbete, vi har kunnat förhandla svåra frågor även med V gällande svåra frågor när det behövs. Och jag hoppas att man i den här konstellationen ska kunna hitta goda och konstruktiva processer, säger hon.

”Värt att göra ett försök”

SVT:s programledare Anders Holmberg ifrågasätter då om MP:s förmåga att förhandla med både C och MP separat verkligen innebär att samarbetet de partierna emellan kommer förenklas.

– Jag hoppas att man ska kunna öppna upp en sån förhandling och börja hitta de frågor där vi faktiskt har samsyn. Sen måste vi såklart arbeta oss igenom de frågorna där vi inte har det. Det är inte givet att man kan ta sig igenom en sån förhandling, men jag tycker att det i allra högsta grad är värt att göra ett försök, säger Märta Stenevi (MP).