Folkhälsomyndigheten backar: Vaccinerade ska testas vid symtom

Publicerad 2021-11-17

Tidigare beslutade Folkhälsomyndigheten att dubbelvaccinerade inte skulle coronatesta sig trots symtom.

Nu backar man från det kritiserade beslutet.

– Det är angeläget att gå tillbaka till den tidigare rekommendationen, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell till Ekot.

Tidigare i november meddelade Folkhälsomyndigheten ut att den som är vaccinerad eller haft covid-19 inte längre skulle testa sig – om det inte fanns särskilda skäl.

Beslutet möttes tidigt av kritik – och nu backar Folkhälsomyndigheten.

– Från måndagen den 22 november rekommenderar vi åter regionerna att testa alla från sex år och uppåt som har symtom på covid-19, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på FHM, till Ekot.

Hon menar att det är angeläget att regionerna går tillbaka till den tidigare rekommendationen som gällde före den 1 november.

– Men också att man testar som tidigare, i samband med smittspårning och screening, även när man inte har symtom. Det kan vara efter en utlandsvistelse eller om man arbetar inom vissa yrken, säger hon också till radion.

Generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Kritiserat beslut

Kritiken mot det tidigare beslutet har vuxit i takt med den fjärde smittovågen över Europa och då en viss ökning också skett i Sverige.

Även världshälsoorganisationen WHO har manat till fortsatt testning och flera tongivande experter har varit kritiska mot FHM:s tidigare beslut.

När det togs förklarade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid FMH, det så här:

– Bakom beslutet ligger en rad faktorer sammanvägda: den i Sverige förhållandevis låga smittspridningen, den höga vaccinationstäckningen och att vaccinerade personer har betydligt mindre risk att bli sjuka.

 

Även dubbelvaccinerade ska nu testas vid symtom, meddelar Folkhälsomyndigheten.