Boris Johnson tvärvänder om lobbyism

TT-Reuters

Publicerad 2021-11-16

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson gör något av en politisk helomvändning i frågan om parlamentet och lobbyism, efter en förtroendekris.

Parlamentsledamöter bör inte få verka som betalda konsulter och lobbyister.

Konservativa Tories stöd i opinionsmätningar har fallit i samband med en trasslig härva om dubbla lojaliteter.

Johnson sade på tisdagen att parlamentsledamöter ska förbjudas att verka som betalda politiska konsulter eller arbeta för lobbygrupper. Parlamentets uppförandekod ska uppdateras, och de som visar större lojalitet med utomstående grupper än med den egna valkretsen ”ska utredas och straffas på lämpligt sätt”.

Men Johnsons uppsträckta finger, som känner av opinionens vindriktningar, har möjligen rests för sent.

Parallella uppdrag

Förtroenderaset antas bero på de skandaler med mygel och korruption som drabbat Tories. Huvudpersonen Owen Paterson, parlamentsledamot, har ägnat sig åt lobbyverksamhet för två företag parallellt med parlamentsarbetet. Lobbyarbetet gav klart högre lön än förtroendeuppdraget.

Paterson, tidigare minister, skulle stängas av från parlamentet i 30 dagar för de dubbla uppdragen. Tories lyckades skjuta upp avstängningen, vilket väckte skarp kritik, och då backade partiet. Paterson valde likväl att lämna sin parlamentsplats för ett liv ”bortanför politikens grymma värld”.

Uppståndelsen kring Paterson har följts av fler komprometterande avslöjanden.

Geoffrey Cox, som också tillhör Tories, tjänade omkring 400 000 pund, motsvarande 4,7 miljoner kronor, per år som advokat samtidigt som han satt i parlamentet.

Tillåtna att extraknäcka

Parlamentsledamöter är tillåtna att ha sidoinkomster så länge detta deklareras och inte rör direkt lobbyism, skriver AP. Men storleken på den före detta justitieministern Cox arvode har rönt frän kritik, inte minst då juristfirman var verksam på Brittiska Jungfruöarna.

Även förre transportministern Chris Gayiling får kritik för att ha extraknäckt.

Boris Johnsons nyväckta tankar om problemet med parlamentsledamöter som också är lobbyister formuleras i ett brev till talmannen i House of Commons. Han följer därmed en rekommendation som tidigare kommit från parlamentets uppförandekommitté.