Säkerhetspolisen: Osloterroristen har sympatiserat med IS

Uppdaterad 2022-07-01 | Publicerad 2022-06-29

Zaniar Matapour som misstänks för terrordådet i Oslo under midsommarhelgen har sympatiserat med IS.

Det uppger den norska säkerhetspolisen som gjort en kartläggning av mannen.

– Han har visat sympatier med våldsbejakande islamism, säger polischefen Roger Berg till norska Nettavisen.

Zaniar Matapour, misstänkt för terrordådet i Oslo.

Den norska säkerhetspolisen har sedan tidigare meddelat att terrordådet betraktas som ett islamistiskt dåd.

Nu bekräftar polisen att 43-årige Zaniar Matapour som misstänks för mass-skjutningen har sympatiserat med Islamiska staten, rapporterar norska Nettavisen. Detta efter att de har gjort en kartläggning av den misstänkte gärningsmannen.

– Han har visat sympatier med terroristorganisationen samt den våldsbejakande islamismen som ideologi, säger Roger Berg, chef vid norska säkerhetspolisen, till tidningen.

”Vill ta del av bevisen”

En av Matapours advokater säger att han inte känner till uppgifterna om Matapours IS-sympatier.

– Det är helt okänt för oss och framgår inte av ärendet. Om säkerhetspolisen har belägg för detta förväntar jag mig att det skickas till oss omgående, säger försvarsadvokaten Bernt Heiberg.

Senare under onsdagskvällen kommenterade även den misstänktes huvudförsvarare polisens nya uppgifter.

– Vi ser fram emot att ta del av bevisen för detta påstående, uppger John Christian Elden för Dagbladet.

Sympatier kopplas till tortyrklipp

Säkerhetspolisen går inte in på några detaljer kring hur de upptäckte Matapours IS-sympatier.

Enligt uppgifter till Nettavisen ska den misstänkte gärningsmannen ha visat sympatier i samband med att IS har lagt upp videklipp på brutala avrättningsvideor. Exempelvis klipp där islamister har kastat sten på homosexuella.

Zaniar Matapour har varit känd av polisen sedan år 2015. Enligt säkerhetspolisen har han varit i deras blickfång sedan dess eftersom han enligt bedömningar ska ha inspirerats av politiskt motiverat våld.

– Vi har haft kontakt med honom både för att göra en kartläggning och för att förebygga brott, säger polischefen Roger Berg.

Tidigare under veckan framkom också uppgifter om att den misstänkte ska haft täta kontakter med en islamist hemmahörande i östra Norge.

”Bör utredas vidare”

Motivet till dådet är fortfarande under utredning. Polisen har uppgett att hatbrott är ett möjligt motiv men att de inte utesluter något.

– Om säkerhetspolisens uttalande ska tolkas som att de redan har kommit fram till ett motiv är det mycket olyckligt. Det bör utredas vidare utan att polisen läser sig till hypoteser som det i dagsläget inte finns några bevis för, säger försvarsadvokaten Bernt Heiberg.