Här får äldre minimala matlådor: ”Är som en kexchoklad”

Publicerad 2017-01-16

Hemtjänsten i Skellefteå har serverat "bantarmat" till de äldre, enligt Frode Slinde, docent vid GU.

Lasagneportionen från hemtjänsten täcker bara en femtedel av Livsmedelsverkets kalorirekommendation per dag. Nu får Skellefteå kommun hård kritik, rapporterar SVT Västerbotten.

Matlådorna från Skellefteå kommun innehåller inte mer än 300 kcal styck. Det rapporterar SVT Västerbotten, som skickat en av matlådorna på analys för att få uppgifterna bekräftade.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer behöver en kvinna i 80-årsåldern mellan 1 650 och 2 100 kcal per dag. Den matlåda som SVT analyserat – en portion lasagne – täcker bara en femtedel av behovet.

– Det (300 kcal) är lika mycket energi som i en kexchoklad. Sedan är det väldigt lite fett, så man kan säga att det är bantarmat, säger Frode Slinde, docent vid Dietistprogrammet vid Göteborgs universitet till SVT Västerbotten.

”Smakar inte som det ska”

En äldre kvinna som får smaka på maten medger att den inte heller är särskilt god.

– Den smakar inte som lasagne ska smaka, men den går att äta. Det är bara att tvinga i sig, säger kvinnan.

Matlådorna kostar kvinnan 39 kronor styck. Frode Slinde påpekar att undernäring är den största risken äldre är utsatta för.

– Det är det som gör det skrämmande. För en del är det här den enda varma mat man får under dagen, säger han.

Lådorna ses över

Enligt Kenneth Fahlesson (S), ordförande i socialnämnden i Skellefteå och ansvarig politiker i ärendet, måste matlådorna nu ses över. Han säger att hemtjänsten ska lägga till tillbehör, exempelvis bröd, sallad, dryck och kanske en efterrätt.

Det är dock inget som hemtjänstpersonalen fått höra något om, enligt en undersköterska som SVT pratat med. Kommunen ska utreda vad som brustit.

– Jag kommer vidta åtgärder, det här är inte godtagbart, säger Kenneth Fahlesson till SVT.