S-förslaget: Inrätta ”task force” mot sprängningarna

Publicerad 2024-02-07

Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet.

Sverige skakas återigen av våldsamma sprängningar. 

Nu kräver Socialdemokraterna att regeringen gör mer för att hjälpa personer som får sina hem förstörda. 

– Tillsätt en nationell task force, säger Ardalan Shekarabi (S).

Boende utsetts för livsfara och får sina hem förstörda i vågen av sprängningar som sveper över Sverige. I flera fall har drabbade vittnat om bristen på hjälp från samhället och ansvariga myndigheter.

Socialdemokraterna anser att regeringen gör alldeles för lite för att hjälpa brottsoffrena.

– Folk får sina hus förstörda för att de råkar vara grannar med fastigheter som sprängs. Människor blir bostadslösa och hamnar i en kaotisk situation utan stöd, säger Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet.

S vill att regeringen tillsätter en specialgrupp som de kallar ”task force”, som snabbt kan åka ut till drabbade och ge dem stöd. Det kan vara hjälp med bostad, kontakt med försäkringsbolag och psykologiskt hjälp.

Stärker steg för steg

Vilka ska ingå i den här styrkan?

– Regeringen får titta på vilken myndighet man kan ge uppdraget till. Men man kan inte vänta i ett eller två år på någon utredning.

Justitieminister Gunnar Strömmer delar inte bilden av att regeringen gör för lite. Efter en av de mer uppmärksammade sprängningarna, där en radhuslänga i Hässelby demolerades i mars 2023, besökte ministern de drabbade. Det har hållits möten med aktörer som Svensk försäkring och polisen, utredningar har tillsatts och myndigheter har fått uppdrag.

– Skjutningarna och sprängningarna är de mest brutala uttrycken för den organiserade brottsligheten. Vi tog över ett skydd för brottsoffer med väldigt stora brister. Nu stärker regeringen det steg för steg, säger Strömmer.

Förstörda huset i Hässelby.

Räcker inte

Strömmer tillägger att han välkomnar alla bra förslag för att öka stöd och upprättelse för brottsoffer.

– Regeringen är sedan länge på den aktuella frågan. Brottsoffermyndigheten har redan fått i uppdrag att föreslå en samordnande aktör för att brottsoffer ska få ett bättre stöd, till exempel i samband med sprängningar. Vi ser även över regeln om skadestånd så att det ska bli enklare för brottsoffer att få ekonomisk ersättning och upprättelse.

Ardalan Shekarabi säger att det är jättebra att regeringen tar politiska initiativ, men att de åtgärder som hittills har presenterats inte hjälper människor här och nu.

– Vårt samhälle måste samlas för att hantera denna extraordinära situation, vi måste hjälpa de brottsoffer som är drabbade nu.