Elev våldtog på rasten – skolan tvingar Oscar, 11, gå i samma klass som förövaren

Publicerad 2023-09-18

En klasskompis våldtog Oscar, 11, på skolgården.

Övergreppet avbröts av en lärare.

Trots det menar rektorn att Oscar ska fortsätta gå i samma klass som förövaren.

– Min pojke vägrar gå till skolan efter det som hänt. Men skolan lyssnar inte. De hotar med att soc-anmäla mig för att han blivit hemmasittare, säger Oscars mamma.

Det var i februari i år som mamman fick ett samtal från den 11-åriga sonen Oscars lärare.

Något allvarligt hade hänt under en rast i skolan och mamman kallades till möte samma eftermiddag.

– Då berättade läraren att en elev våldtagit min son på rasten dagen innan. Det är det värsta samtalet jag haft i mitt liv, säger hon.

”Känner inte igen min pojke”

På övervåningen i familjens hus i en mindre ort i Skåne leker Oscar, som egentligen heter någonting annat.

I köket på nedervåningen sitter hans mamma. Hon lägger skolans kränkningsanmälan på det ekfärgade bordet och rättar till sina vinröda glasögon.

I anmälan står det att skolan bedömde händelsen på rasten ”direkt som ett övergrepp”.

Vilket förvånar henne.

– För då förstår jag inte överhuvudtaget varför de valde att informera mig dagen efter våldtäkten ägt rum. Hur kan de inte ringa mig direkt efter att det hänt? Hur kunde de inte ens ringa samma dag?

Oscar kramar om sin mamma.

Enligt mamman ska skolan ha sagt att rektorn inte var tillgänglig den dagen – och att de ville invänta rektorns direktiv.

– Jag är förbannad. Jag tycker att skolan har hanterat det här helt fel från dag ett, säger hon.

Mamman lutar sig fram över bordet och sänker rösten:

– Jag känner inte igen min pojke efter det som hänt. Han brukade vara så full av liv. Nu drömmer han mardrömmar och får panikångestattacker. Han visar symtom som liknar PTSD.

Möttes på skolgården

Efter övergreppet stängde skolan av den misstänkta eleven – och enligt mamman skulle de meddela om eller när han skulle komma tillbaka.

– Men två veckor senare kom min pojke hem från skolan. Han var upprörd och rädd. ”Mamma, du lovade mig att den andra pojken inte skulle vara i skolan, men det var han i dag”, sa han till mig.

Pojkarna hade då mötts på skolgården.

Våldtäkten polisanmäldes av skolan tre dagar efter den ägt rum. Men eftersom att den misstänkta gärningspersonen är under 15 år riskerar han inte att ställas inför rätta.

Polisens utredning om våldtäkt mot barn har i stället lämnats över till Socialförvaltningen i kommunen – som sedan får besluta om eventuella åtgärder.

Trots det tycker skolan att pojkarna ska gå i samma klass, berättar mamman.

– Varje dag blir en kamp att få honom till skolan. Jag får lyfta honom ut genom dörren. Han brukade älska skolan, nu är han rädd för att gå dit.

”Alla barn ska vara trygga i skolan”

Smattrande regn slår mot hustakets plåt. Oscars mamma tittar ut från fönstret och fäster blicken i syrenträden ute på gården. Hon sitter tyst en stund innan hon fortsätter:

– Men skolan lyssnar inte. Jag förstår inte hur de kan tvinga honom att sitta i samma klassrum som sin förövare.

Aftonbladets Nelly Kronstrand träffar Oscars mamma i deras hem i en mindre ort i Skåne.

Skolan hotar nu att anmäla mamman till Socialtjänsten för omsorgssvikt.

– Det är klart att det känns hemskt att bli anmäld till socialen, men jag vet hur jag är som mamma. Jag känner mig trygg i att jag är en bra mamma och att jag bara vill det bästa för mitt barn.

Hon säger att skolan hänvisat till skolplikten.

– Men jag kontrar det med att hänvisa till barnkonventionen. Alla barn ska vara trygga när de går i skolan.

Mammans krav

Oscars mamma häller mjölk i sitt kaffe och blandar om med sked.

– Så länge min son inte gått i skolan, nu under sommaren, har han varit som vanligt. Men när höstterminen drog igång nu i augusti har hans mående blivit sämre igen.

Inför terminen hade mamman ett möte med skolan och vädjade om att man skulle flytta den misstänkta pojken till en annan klass. Men det ville skolan inte gå med på.

Nu har man istället kommit överens om att låta Oscar gå i skolan två timmar om dagen – att han då får sitta i en egen sal i skolan för att slippa vara i samma rum som den misstänkta förövaren.

De två timmarna är Oscars mamma alltid med.

– Jag litar inte på att skolan kan skydda och trygga mitt barn. Jag känner att jag måste vara där för min pojkes skull. Så att han kan få gå i skolan utan att behöva vara rädd.

Hon beskriver att hon tappat förtroendet för skolan som myndighet.

Tanken har slagit henne att byta skola på sonen. Den närmsta skolan ligger flera timmar bort – men familjen kom fram till att det inte var ett alternativ.

– Det är framför allt för att vi inte haft råd med bensin till de långa körningarna. Men också för att han tycker så mycket om sina klasskamrater och sin flickvän som han har i klassen. Det är inte han som ska behöva flytta på sig. Det måste finnas en annan lösning.

Vad tycker du hade varit en lämplig lösning?

– Jag vill antingen att de delar upp pojkarna i olika klasser eller att den andra pojken får byta skola. Det kräver jag.

Skolan: Finns rutiner

Rektorn på den aktuella skolan skriver i ett mejl till Aftonbladet att de inte vill kommentera händelsen eller hur skolan hanterat situationen.

”Vi har tagit emot information om att du sökt oss. Det finns rutiner på vår grundskola och vi kan inte kommentera enskilda elevärenden. Vi hänvisar till utbildningschefen i kommunen”.

Oscar drömmer mardrömmar och får panikångestattacker efter övergreppet.

Aftonbladet har sökt utbildningschefen som uppger att han inte heller vill kommentera.

”Vi kan av sekretesskäl inte kommentera enskilda ärenden”, skriver han och fortsätter:

”Det finns tydliga rutiner för att hantera denna typ av ärenden inom Utbildningsförvaltningen. Vi har även rutiner för att hantera klagomål och vi jobbar kontinuerligt med att följa upp våra verksamheter och de beslut som fattas”.

Experten: Dubbelbestraffning

Mikael Hellstadius, adjunkt vid Stockholms universitet, har i över ett decennium arbetat som skoljuridisk expert.

Han säger att han sett liknande fall där elever blivit utsatta för sexualbrott och därefter tvingats gå i samma klass som förövaren.

– Det kan vara så att skolor är rädda för att göra fel när det gäller en misstänkt gärningspersons utbildning och att de då går för långt åt andra hållet.

Oscars mamma är alltid med sonen i skolan de timmar han är där.

Enligt Mikael Hellstadius är det ett rektorsbeslut som avgör om man ska separera en gärningsperson från samma klass som brottsoffret.

– Det som jag tycker mig se är att man inte uttömmer alla möjligheter att förhindra att den som är utsatt varje dag tvingas träffa den som begått den misstänkta gärningen.

Han pekar på att regelverket är utformat för alla barns rätt att få känna sig trygga i skolan.

– En sån här situation är oerhört olycklig när den uppstår. Det blir som en dubbelbestraffning. Först blir man utsatt för en hemsk gärning och sedan resulterar det i att man inte får sin utbildning i skolan.