Danmark överväger att skicka krigsfartyg till Röda havet

Publicerad 2024-01-12

Danmark var ett av länderna som stöttade nattens USA-ledda attacker mot Huthimilisen i Jemen.

Nu överväger regeringen att skicka krigsfartyg till Röda havet.

– Fri navigering är av avgörande betydelse, säger försvarsministern Troels Lund Poulsen.

Danmark är ett av de tio länder som undertecknat ett gemensamt uttalande om nattens attacker mot Huthimilisen i Jemen.

På X (tidigare Twitter) uppger det danska försvarsdepartement att man stödjer operationen, som leddes av USA och Storbritannien, och som utfördes som ett svar på milisens återkommande attacker mot civila fartyg i Röda havet.

Försvarsministern Troels Lund Poulsen säger också att regeringen kommer att behandla ett förslag om att skicka ett örlogsfartyg till området kring Röda havet:

”Fri navigering är av avgörande betydelse och därför har regeringen tagit fram ett förslag om att skicka en fregatt till området”, säger Lund Poulsen, enligt inlägget.

Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen.

Över 60 mål i 16 olika städer

Det var under natten mot fredagen som Storbritannien och USA bombade ett flertal mål som används av den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen.

Enligt det amerikanska flygvapnet bombades över 60 mål i 16 olika städer i Jemen.

Huthimilisen har uppgett att fem milismän dödades och sex skadades i attackerna. Talespersonen Nasr Aldeen Amer skrev på X under fredagsmorgonen att man kommer att fortsätta attackera fartyg i Röda Havet som är på väg mot Israel.

”Det är en brutal aggression mot vårt land, som de kommer att få betala dyrt för. Vi kommer inte att backa från vårt stöd för det palestinska folket, oavsett vad det kostar”, sa han också, enligt Sky News.

”Kommer inte tveka”

Storbritannien har uppgett att det inte finns några ytterligare planer på fler attacker mot Huthimilisen eller dess militära mål i Jemen.

– Det finns inga (attacker, reds anm.) planerade den närmaste tiden, och det är en viktig poäng. Nattens händelse var ett begränsat, proportionerligt och nödvändigt, svar, säger James Heappey, vice minister vid försvarsdepartementet, till BBC.

Samtidigt sa USA:s president Joe Biden i natt, när attackerna tillkännagavs, att:

– Jag kommer inte tveka på att vidta ytterligare åtgärder för att skydda vårt folk och det fria flödet av internationell handel.