En man är död – och pendlarna vill bara ta sig hem

Publicerad 2023-01-04

Det är den 4 januari och årets första dödsskjutning inträffar på en pendeltågsstation.

En fruktansvärd syn möter poliser, räddningspersonal och resenärer.

Men det är också en helt vanlig onsdag när folk ska hem från jobbet mitt i ett grått och bistert snöoväder.

Fyra dagar in på det nya året sker årets första dödsskjutning. Tittar man på de senaste årens statistik blir det långt ifrån den sista.

Den här gången sker det strax före klockan 16, en vinterkall onsdagseftermiddag, på en pendeltågsstation i stockholmsförorten Jordbro.

Den ena mannen blir skjuten på perrongen, den andra i en trappa – helt vanliga platser där pendlare samtidigt kommer från jobbet. Ett vittne möts av den blodiga scenen på väg hem från sitt arbete.

”Trodde det var nyårssmällare”

För andra flyter vardagen mest på. Inne på Pressbyrån bredvid stationen handlas det korv och godis. Personalen jobbar på – det märks knappt att det varit en skjutning.

– Det har ju precis varit nyår så jag trodde det var smällare, säger en person.

En man som bott länge i området är lite orolig. Det var en del skjutningar här för något år sedan, ska det börja igen nu?

Två tonårskillar som också är inne på Pressbyrån rycker lite mer på axlarna – de vet inte riktigt vad de ska säga till Aftonbladets reporter.

– Det händer en massa saker. Men jag kan inte göra något åt det, säger av dem.

Var fast på tåget

Vid polisens avspärrningar lyser den nyfallna snön i mörkret. Plötsligt kommer ett lämmeltåg av människor från stationen. De har alla suttit på ett pendeltåg som rullade in kort efter skottlossningen.

– Det var folk på tåget som såg en skadad man. Sen sa de i högtalarna att vi inte fick gå ut och att det var på polisens begäran, säger en kvinna som satt på tåget.

Först efter en timme har de fått lämna, efter att polisen samlat alla och tagit deras personnummer och telefonnummer.

Alla rör sig mot polisens avspärrning. Inte nyfiket, som vissa andra som samlats på platsen. Mer stressat. Snön yr och folk frågar poliserna hur de ska ta sig hem när inga tåg går från stationen.

– Jag skulle ta båten från Nynäshamn och min mobil dog precis, säger en kvinna.

”Gör ont i hjärtat”

Men andra hinner stanna upp och känna efter.

En 43-årig kvinna står med sin lilla dotter vid avspärrningen. Hon var på jobbet när hon hörde om det som hänt. I bilen hem började hon gråta och ville stanna till.

– Det är för nära hem. Jag bor jättenära. Jag är mamma till tonåringar, vad hade hänt om de varit på stationen?

Tidigare jobbade hon på en skola i Jordbro. Hon tänker på alla barn hon träffat som nu är unga vuxna. Är det någon av dem som skjutits mitt inne på stationen?

– Det gör ont i hjärtat. Många undrar, vad är det man väntar på? När ska det ta slut?

Skjutningen ska ha inträffat precis vid pendeltågsstationen, mitt i rusningstrafiken.
Vet du mer? Hör av dig till Aftonbladet här