Musiken från Auschwitz spelad – efter 80 år

Publicerad 2023-11-29

Musiken komponerades i Auschwitz.

Nu har partituren restaurerats och i måndags spelades den för första gången sedan andra världskriget.

Leo Geyer som dirigent vid ett tidigare tillfälle.

31-årige dirigenten Leo Geyer upptäckte samlingen notpapper av en händelse när han besökte nazisternas koncentrationsläger i nuvarande Polen 2015.

Hans uppdrag var att komponera musik till minne av Martin Gilbert, den brittiske historikern och förintelseexperten som dog i februari samma år.

Geyer, som inte själv är jude, reste till Polen för att få en ”känsla av tyngden” i Gilberts arbete. På plats mötte han en arkivarie vid Auschwitz-Birkenau memorial and museum, som nämnde att de hade kvar delar av musikpartitur som hade arrangerats och spelats av orkestrar i koncentrationslägret, skriver CNN, skriver CNN.

– Jag visste att det fanns orkestrar i Auschwitz och vi pratade om dem. Eftersom jag själv är musiker var jag intresserad av dem. Då nämnde han notbladen i arkivet. Jag trodde inte att de hade kunnat vara i det närmaste obemärkta i nästan 80 år, säger han till tv-kanalen.

Koncentrationslägret Auschwitz, Birkenau.

Orkestrar sanktionerades av SS

En månad senare återvände Leo Geyer till Polen för att undersöka partituren.

– Då förstod jag varför det hade tagit så lång tid innan någon hade blivit intresserad, säger han och berättar att arkivet består av 210 musikstycken som var färdiga i varierad grad.

– Musiken har förstörts till stora delar så det som återstår är som ett trasigt pussel, skillnaden är att de är flera och alla är hopblandade.

Geyer har sedan dess återvänt ytterligare fyra gånger till koncentrationslägret.

– Vid en tidpunkt fanns det sex olika orkestrar i Auschwitz och de var alla i högsta grad sanktionerade av SS och i några fall på uppdrag av SS, säger han.

Musiken framfördes i måndags på Sadler’s Well-teatern i London. En av de medverkande var barytonen Simon Wallfisch, som är sonson till förintelseöverlevaren och cellisten Anita Lasker-Wallfisch.

Följ ämnen i artikeln