Ukrainas hemliga krigsplaner läckta – utreds av Pentagon

Misstanken: Kan vara rysk påverkanskampanj

Publicerad 2023-04-07

Biden och Zelenskyj.

Topphemliga planer om kriget i Ukraina har publicerats i sociala medier.

I dokumenten finns detaljer om hur Nato och USA ska bygga upp den ukrainska militären för en offensiv.

De hemligstämplade dokumenten om kriget i Ukraina har publicerats på Twitter och Telegram, rapporterar New York Times.

Dokumenten innehåller bland annat detaljer om hur USA och Nato ska bygga upp den ukrainska militären inför en planerad offensiv mot Ryssland.

Vita huset jobbade under torsdagen på att få bort de läckta dokumenten. Försvarsdepartementet Pentagon har inlett en utredning vem som ligger bakom läckan.

– Vi är medvetna om rapporterna om inlägg i sociala medier och vi tittar på saken, säger Sabrina Singh, pressekreterare vid Pentagon till tidningen.

Uppgifter om vapenleveranser

De läckta dokumenten består bland annat av fotograferade diagram över förväntade vapenleveranser och uppskattningar av de ukrainska truppernas förmågor.

Men militäranalytiker bedömer att dokumenten har manipulerats. Bland annat överskattas antalet döda på den ukrainska sidan, samtidigt som de ryska dödstalen underskattas.

Det skulle kunna tyda på ett försök till rysk desinformation, enligt tidningen.

I de läckta dokumenten finns det ingen information om när eller hur Ukraina planerar att genomföra sin offensiv. Samtidigt kan de för ett tränat öga ge en inblick i den ukrainska krigsplaneringen, enligt tidningen.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken säger att Ukraina troligen kommer att inleda en sin offensiv de kommande veckorna, rapporterar tyska Die Welt.

Följ ämnen i artikeln