Madeleine blev utskälld – när hon ammade under middagen

Publicerad 2018-06-17

När Madeleine Jonssons fem månader gamla son blev hungrig under en middag ordnad av kommunen bestämde hon sig för att amma honom. Det slutade med att hon blev utskälld av en annan middagsgäst, skriver GT.

– Hon sa att hon absolut inte uppskattade det som jag höll på med, säger hon till Aftonbladet.

32-åriga Madeleine Jonsson är ledamot i regionfullmäktige i Västa Götaland för Miljöpartiet och bor i Göteborg. När kommunen höll en nationaldagsmiddag deltog hon, med sig hade hon sin fem månader gamla bebis Theodore, skriver GT.

– Vi var flera som hade med oss bebisar till middagen. Vi satte oss i änden av ett bord så att vi kunde springa ut enkelt och vara i vägen så lite som möjligt.

Under ett tal blev Madeleines son hungrig. För att inte störa talaren och dra till sig uppmärksamheten genom att resa sig valde hon att amma Theodore vid bordet. Plötsligt såg hon en dam från andra sidan bordet böja sig fram och hon hörde att damen var jättearg.

– Hon sa att hon absolut inte uppskattade det som jag höll på med. Hon började skälla på mig och jag blev väldigt ställd. Jag sa till henne att han måste få äta som hon äter – men hon fortsatte mala på.

De andra runt om bordet satt, enligt Madeleine, knäpptysta.

– Det var en väldigt obehaglig situation, jag har aldrig blivit påhoppad förut. Jag har med honom på mycket och får snarare höra positiva saker.

Fick förslaget att ha en sjal

Den berörda kvinnan blev tillsagd av arrangören men varken hon eller hennes vänner ville be om ursäkt.

– De tyckte det var jag som var otrevlig och olämplig.

Arrangören i sin tur sa att det självklart var fel att skälla ut någon inför alla på en middag men att Madeleine även ska ha förståelse med tanke på kvinnans ålder – dessutom hade hon kunnat haft en sjal med sig.

– Det är ett jättemärkligt resonemang, jag förstår att man kan ta hänsyn till att barn beter sig illa med tanke på ålder men jag har jättesvårt att förstå argumentet till att äldre har en annan åsikt och kan få skälla ut en yngre kvinna under en middag, säger hon och fortsätter:

– Om han trivdes att äta under en sjal skulle han få göra det men han gör inte det. Jag vet inte om någon annan äter bra under en sjal?

”Mycket mer reserverad nu”

Madeleine har skrivit ett Facebookinlägg om händelsen, där hon bland annat skriver att händelsen fick henne att lämna middagen.

Attityden att amning ser otrevligt ut är minst sagt skrämmande och delas av många i vårt samhälle. När barn ammar täcker huvudet av naturliga skäl det mesta av bröstet, bättre än en modern urringning. Stå ut eller titta bort. Små barn ammar frekvent och utan amning i offentliga miljöer skulle mammor tvingas till isolering”, skriver hon i inlägget.

Flera har hört av sig och sagt att de också blivit utsatta av främst äldre kvinnor i 55-årsåldern och uppåt.

– Jag är lite chockad över att det här har blivit en stor sak år 2018. Jag är politiskt aktiv men jag trodde inte det var den här frågan jag skulle få strida för – min rätt att få ge mat till barn när jag är ute på saker. Tydligen så finns det ju så stort motstånd till det.

Hon har blivit påverkad av händelsen.

– Det är klart jag är ute ute på saker och ammar honom, men jag tycker det är jobbigare. Jag tittar mer runt omkring mig om det är någon annan som är på väg att ge mig en arg blick eller på något sätt skälla ut mig igen – att det på något sätt ska bli en jobbig situation av det. Jag är mycket mer reserverad nu, jag tänker efter två sekunder innan jag ammar honom utifrån omgivningen istället för att tänka att nu behöver mitt barn äta.

Följ ämnen i artikeln