Din dator kan vara ett vapen – för kriminella

Publicerad 2013-10-02

Tusentals svenskar är kapade – utan att veta om det: ”Hyrs ut till undre världen…˝

Botnäten sprider sig Säkerhetsföretaget F-Secure har använt Google Earth för att visa hur trojanen "Zeroaccess" spridit sig över världen. Såhär ser det ut i Europa.

Miljoner människor världen över och tusentals i Sverige är drabbade – och de flesta vet inte om det.

Kriminella organisationer tar över din dator genom så kallade botnät och använder den som vapen i sin verksamhet.

– Botnät är utan tvekan det mest flexibla redskapet i cyberbrottslingarnas verktygslåda, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

Botnät är globala nätverk där miljontals datorer, mobiler eller surfplattor är hopkopplade och kan fjärrstyras av angriparna för att utföra olika sorters brottslig verksamhet. Och de flesta som äger datorerna som ingår i dessa botnät är helt ovetande om att de är en bricka i spelet.

Till exempel räknar man med att ungefär två miljoner datorer, varav flera tusen finns i Sverige, är infekterade av trojanen "Zeroaccess" som kopplar samman dem i ett botnät med samma namn.

Nyligen befriades en halv miljon datorer från just "Zeroaccess" av forskare på datasäkerhetsföretaget Symantec. Men det är alltså inte mer än en droppe i ett stort hav.

Och att din dator ingår i ett botnät kan vara allvarligt.

"Kan hyras ut till undre världen"

Några exempel är:

Spam: Din dator kan utan att du märker det skicka tusentals skräpmejl, till exempel med reklam för falska läkemedel eller andra produkter.

Nätbedrägerier: Även om din webbläsare inte är öppen kan din dator utan din kännedom klicka på annonser, så att trafiken till annonsplatsen drivs upp och företaget bakom den kan ta mer betalt.

Överbelastningsattacker: Botnät kan användas i överbelastningsattacker där tusentals datorer samtidigt bombarderar en webbsidas server med förfrågningar vilket får servern att krascha och webbsidan att gå ner.

Sälja ”warez”: Brottslingar kan använda din dator som lager för piratkopierade spel och andra program, så kallade warez, som laddas ner från en hemlig plats på datorn.

Hack: Brottslingar kan ta över någon annans dator för att utföra en hackerattack. Eventuella spår leder då till denna dator.

– Botnät är utan tvekan det mest flexibla redskapet i cyberbrottslingarnas verktygslåda. När botnätet väl är uppe kan det hyras ut i undre världen för att skicka skräppost, utföra överbelastningsattacker eller sprida fler skadliga program, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

Följ ämnen i artikeln