C säger ja till surrogatmödrar

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2013-09-20

KARLSTAD. Centerpartiet har bytt fot i frågan om surrogatmödraskap.

Partiets stämma sa i dag ja i frågan och hoppas nu att andra ska följa efter.

– Vi kan komma att ha en situation med en bred majoritet i riksdagen för det här inom något år, säger förste vice ordförande Anders W Jonsson (C).

Frågan om surrogatmödraskap har varit omdiskuterad under längre tid. I somras tillsatte regeringen en utredning om surrogatmödraskap utan vinstintresse bör tillåtas i Sverige eller inte, som ska vara klar 2015.

Men på stämman i Karlstad i dag valde Centerpartiet att gå före utredningen. Ombuden röstade för ett altruistiskt surrogatmödraskap, där kvinnan som bär barnet inte ska kunna få någon ersättning.

”Vi har bytt fot”

Partiets förste vice ordförande, Anders W Jonsson, var nöjd efter beslutet.

– Tidigare C-stämmor har sagt att det här är en komplicerad fråga och att vi måste utreda vidare. Men nu har vi bytt fot. Sedan vi diskuterade det i Åre 2011 har Statens medicinsketiska råd tittat på det och vi ser att i ett antal andra länder så fungerar det väldigt väl. Nya Zeeland har det sedan cirka tio år tillbaka och det handlar om 35-40 barn per år som kommer till på det sättet. De upplever inga problem med det, säger han.

Men det finns hårdnackade motståndare till surrogatmödraskapet. Både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet säger nej av olika anledningar.

– Men Folkpartiets riksdagsgrupp har ställt sig bakom den altruistiska varianten och det har även Miljöpartiet gjort. Dessutom finns det en debatt i frågan inom både Moderaterna och Socialdemokraterna, säger Anders W Jonsson.

”Tvingas åka till Indien”

Han menar att reformen är väldigt viktig att få på plats. Både för manliga par och kvinnor som inte kan få barn då de saknar fungerande livmoder.

– De tvingas i dag åka till Indien eller USA för att få sitt barn. Det innebär stora problem för dem, att vistas i Indien under graviditeten. Sedan råkar de också ut för stora bekymmer när de kommer tillbaka, då de formellt sett ska adoptera barnet. Det finns en del socialsekreterare som tycker det är upprörande och gör vad de kan föra att skapa bekymmer.

Jonsson, själv barnläkare till yrket, är övertygad om att barn som föds av en surrogatmamma inte far illa.

– Det sker en anknytning mellan mor och barn under graviditeten men det finns inga tecken på att de här barnen far mer illa. I Nya Zeeland gör man så att barnen kommer till de biologiska föräldrarna redan på förlossningen. Där har man aldrig haft problem att kvinnan som burit barnet sagt att hon vill behålla det, säger han.

”Bred majoritet inom något år”

Anders W Jonsson tror att surrogatmödraskap kan bli verklighet i Sverige inom kort.

– Den här diskussionen påminner om den som vi hade innan vi började tillåta insemination och provrörsbefruktning. Det har funnits motstånd men till slut har man insett att det handlar om att hjälpa barnlösa. Vi kommer att ha en situation med en bred majoritet i riksdagen för det här inom något år.

Följ ämnen i artikeln