Fem år på havets botten - nu är väskan hittad

Publicerad 2013-08-05

2008: Kiss spelar i Sverige för första gången på nio år.

Barack Obama vinner presidentvalet i USA.

Sveriges riksdag röstar igenom FRA-lagen.

Sofie Olofsson tappar bort sin väska innehållande nästan 2000 kronor på en båtfest i Gotland.

Nu, fem år senare, har väskan hittats på havets botten.

Clutchväskor kan vara opraktiska. De har nämligen inga band utan ska bäras i handen. Men Sofie Olofsson, 25, är så här i efterhand glad att hon valde sin lilla bruna clutchväska den där festkvällen på Gotland för fem år sedan.

– När man stängde igen väskan blev den tät. Vilken annan väska hade klarat skydda innehållet efter fem år på havsbottnen, säger Sofie Olofsson.   

Hon och några kompisar var på en båtfest när väskan försvann. Sofie, som lätt blir sjösjuk, höll sig under däck och det var också där hon lade ifrån sig väskan.

Vet inte vad som hände

– Jag har ingen aning hur väskan hamnade i vattnet, men jag fick direkt för mig att någon hade kastat den överbord, säger Sofie Olofsson. 

Hur hon än letade hittade Sofie inte den försvunna väskan. Dagen efter tog hon sig tillbaka till platsen där festen ägt rum, men såg inga spår efter väskan.

– Efter semestern åkte jag hem. Jag förstod att jag inte skulle återse väskan eller innehållet. Det fanns ingen tanke på att den skulle dyka upp på det här sättet, säger hon. 

Förra veckan när Sofie Olofsson och hennes sambo var på en festival ringde det på sambons mobil. Personen som ringde var Robert "Hjalle" Hjalmarsson, räddningsdykare på räddningstjänsten Visby. Hjalle hade hittat väskan under den månatliga rutindykningen.

– Jag kunde inte tro att det var sant. Det kom verkligen som en chock, säger Sofie Olofsson.

Hjalle berättade att han hängt Sofias 1600 kronor och 25 dollar på tork på räddningscentralen.

”En ren slump”

– Det var en ren slump att jag såg konturerna av väskan där på bottnen. Jag hivade upp den på land mest på skoj. "Du har tappat din väska", sa jag till brandmästaren. Jag hade ingen aning om att den legat så länge på botten. Men så märkte vi att den innehöll en hel del pengar, kontokort och körkort och kontaktade ägaren, säger Hjalle. 

Närmare bestämt innehöll väskan 1600 kronor, 25 dollar, en mobiltelefon, bankkort och körkort. Allt, med undantag från mobilen och själva väskan, hade klarat sig. 

– Väskan kunde jag tyvärr inte behålla. Den stank- vilket efter omständigheterna inte är så konstigt. Mobilen går inte heller att använda längre, men pengarna är som tur är nästan helt oskadade, säger Sofie Olofsson.