Kaffelavemang som bot mot eksem

Publicerad 2013-09-23

Nu prövas läkarens legitimation

Kaffelavemang till barn med eksem och morötter som behandling mot svinkoppor. Men läkaren blir inte av med sin legitimation, istället prövas den i tre år.

– Det krävs tydligen väldigt mycket felaktigheter för att att bli av med sin legitimation, säger chefsläkaren Jan Bleckert.

Redan 2011 reagerade chefsläkaren vid Primärvården i Skåne. Då hade läkaren varit anställd som distriktsläkare vid en vårdcentral i Helsingborg i knappt ett år och redan ådragit sig en rad klagomål från patienter. Bland annat ska han ha ordinerat kaffelavemang till barn med eksem och morötter som behandling mot svinkoppor. Läkaren har själv berättat att han låtit patienter bestämma vilka undersökningar de vill genomföra. Dessutom ska han ha skickat röntgensvar direkt till patienter som på egen hand fått tolka svaren. Utöver detta har läkaren missbedömt en patients mycket allvarliga tillstånd, ett bodtryck som var 220/150, och ordinerat vila och sjukskrivning istället för att ge patienten ett omedelbart omhändertagande.

Inte förenligt med säker vård

Chefsläkaren i Skåne stängde av läkaren 2011 och anmälde honom till Socialstyrelsen eftersom hans yrkesutövning hade ett förhållningssätt och en kunskapsnivå som inte var förenlig med säker vård. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutat att läkarens legitimation ska prövas under tre års tid. För att få legitimationen indragen krävs nämligen grov oskicklighet vilket läkaren inte anses ha gjort sig skyldig till.

Ifrågasätter

Till Primärvården i Skåne är han längre inte välkommen.

– Det den här läkaren gjort ligger långt utanför vad vi sysslar med normalt sett och så får man helt enkelt inte göra, säger Jan Bleckert, chefsläkare.

Han ifrågasätter nu vad som egentligen krävs för att få sin legitimation indragen istället för prövad.

– Under de senaste två åren har vi haft fyra ärenden som rört oskicklighet i arbetet och ingen av dessa har lett till indragna legitimationer, säger Jan Bleckert.

”Följer lagen”

Men enligt Ingela Eckerberg, handläggare vid HSAN, finns det inga konstigheter med besluten.

– Vi följer patientsäkerhetslagen och det som Inspektionen för vård och omsorg har yrkat, säger hon.