Sektledaren Warren Jeffs skyldig

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

Dömd för medhjälp till våldtäkt

Warren Jeffs i samtal med sin advokat Richard Wright.

Den ökände amerikanske sektledaren Warren Jeffs, 51, har fällts för medhjälp till våldtäkt efter att ha tvingat en 14-årig flicka att gifta sig med sin 19-årige kusin.

Straffet kommer att meddelas senare men han riskerar upp till livstids fängelse.

En jury i delstaten Utah kunde på tisdagskvällen, efter flera dagars överläggningar, ena sig om hans skuld. När juryns utslag meddelades verkade Jeffs helt oberörd. Eftersom han fortfarande har många anhängare hade beväpnad polis placerats utanför domstolsbyggnaden för att förhindra attentat.

Fler rättegångar

Jeffs väntar nu på fler rättegångar runt om i USA, där han bland är misstänkt för bland annat medhjälp till incest och sex med minderåriga. I augusti förra året greps sektledaren, efter att under femton månader legat på FBI:s lista över landets mest eftersökta brottslingar.

Warren Steed Jeffs, 51, är ledare för en extrem sekt som brutit sig ur Mormonkyrkan. Sekten har säten i Hildale, Utah och i Colorado City och kallar sig "Fundamentalistiska Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga".

Men hans mest fanatiska anhängare bor på en över sex kvadratkilometer stor ranch nära samhället Eldorado i Texas. Sekten har hållit fast sig fast vid tron att månggifte är en biljett till himmelriket.

Medlemmarna ser Warren Jeffs som en profet och har gett honom full makt över sina liv. De lever enkelt, utan tillgång till tv, radio eller internet, och merparten uppges vara praktiskt taget analfabeter eftersom barnen förbjuds gå i offentliga skolor.

Kvinnor männens egendom

Inom sekten betraktas kvinnor och barn som egendom. Ledaren Warren Jeffs har kontroll över dem och bestämmer vilka män de ska leva med.

Livsstilen med månggifte bygger på tron att en man måste ha minst tre fruar för att komma till paradiset. För att en kvinna ska få evigt liv och frälsning måste hon vara gift med en medlem av sektens prästerskap, som bara består av män.

Själv uppges Warren Jeffs ha mellan 50 och 60 fruar och lika många barn. Sektmedlemmarna lever helt isolerade från omvärlden och merparten av den information som finns om gruppen kommer från avhoppade eller utkastade medlemmar samt olika observatörer.