Experternas åtgärder mot klimatförändringarna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-04

Det här måste göras för att minska utsläppen - lista

Vi måste ändra vår livsstil för att hindra den globala uppvärmningen av jorden.

Det slås fast i den klimatrapport som FN presenterade i dag.

I detalj listar man vad vi måste göra för att stoppa en framtida katastrof.

Det handlar om hur vi bygger våra hus, hur vi tar oss fram, hur vi sköter jord- och skogsbruk.

För att uppnå det tuffaste målet som säger att utsläppen av växthusgaser måste minska med 85 procent fram till år 2050 krävs åtgärder på alla områden.

Energiförsörjning: Större effektivitet. Mer användning av bland annat gas och biomassa istället för kol. Mer utvecklad kärnkraftsteknik. Fler förnybara energikällor som vattenkraft och solenergi.

Transporter: Fler bensinsnåla fordon, hybridfordon, renare dieselfordon och mer biobränsle. Övergång från vägtransporter till tåg och kollektivtrafik. Vi måste cykla och gå mer istället för att ta bilen.

Byggnader: Energieffektivare lampor, effektivare hushållsmaskiner, kylskåp och frysar. Bättre isolering eller livsstilsförändringar för att reglera uppvärmning och avkylning. Det kan vara att sänka inomhustemperaturen eller höja den genom att minska luftkonditioneringen. Solvärme för att värma upp vatten.

Industrin: Större energieffektivitet. Återanvändning av värme och kraft. Materialåtervinning. Mindre utsläpp av industriella produkter.

Enligt Christian Azar från den svenska delegationen hoppas rapportförfattarna att ett större intresse inom industrin för frågorna också kommer att leda fram till nya, miljövänliga lösningar.

Jordbruket: Större energieffektivitet. Det handlar om att hantera marken bättre så att restprodukter som kol stannar kvar i jorden. Minskning av metanutsläpp från risodlingar. Bättre hantering av kväve i gödselmedel för att förhindra utsläpp av den farliga växthusgasen lustgas.

Skogsindustrin: Arbeta för beskogning av tidigare icke använd mark och återbeskogning på områden där man huggit ner skog, till exempel i tropiska länder. Satsa mer på att odla energiskog för att få biobränsle och på så sätt skapa ett slutet kretslopp.

Avfall: Bättre kompostering, mindre vattenförbrukning och bättre återvinning.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln