Rymdsond framme efter tolv år lång rekordresa

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: NASA/AP
Illustration av New Horizon-sonden. Farkosten är stor som en flygel.

NYHETER

Efter tolv års resa genom rymden har sonden New Horizons nått den mystiska asteroiden Ultima Thule, den mest avlägsna himlakropp som människan kunnat studera på nära håll.

Nu hoppas man att den ska avslöja hur planeter som jorden bildades.

– Heja New Horizons! ljöd det i högtalarna på Johns Hopkins Applied Physics Laboratory i Maryland klockan 00.33 på nyårsdagen lokal tid.

Då hade Nasas rymdfarkost New Horizons flugit förbi Ultima Thule med sina kameror och instrument riktade mot himlakroppen belägen 160 miljoner mil bortom Pluto. En mänsklig farkost har aldrig tidigare besökt en himlakropp så långt ut i universum. Det tidigare rekordet slogs när Pluto besöktes 2015 – också av New Horizons, skriver Reuters.

Både Pluto och Ultima Thule ligger i det så kallade Kuiperbältet – som består av miljontals frusna objekt i omloppsbana runt solen bortom Neptunus. Resan dit började redan 2006, när New Horizons lämnade jorden med syfte att studera Pluto och Kuiperbältet. Men Ultima Thule var fortfarande okänd för forskarvärlden då, och det var först åtta år senare som det jordnötsformade objektet fotograferades av Hubbleteleskopet.

På grund av avståndet till jorden kommer de första bilderna från rymdsonden att dröja. Men att en milstolpe har nåtts inom rymdvetenskapen går inte att ta miste på.

Fysikern och rymdforskaren Hal Weaver, som arbetat med New Horizons sedan starten, säger till AFP att projektet befinner sig vid frontlinjen av planetär forskning.

Nu hoppas man kunna få svar på hur planeter som jorden bildades, vilket möjliggörs just tack vare att Ultima Thule är så djupfryst.

– Vi har äntligen nått utkanten av solsystemet och dessa ting som funnits där sedan början och knappt förändrats – tror vi. Vi kommer att ta reda på det, säger han.

Publicerad: