May räknar med brexit enligt tidtabell

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-09-05

Oktober är fortfarande målet när det gäller att komma överens med EU om brexit, lovar Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Opinionsmässigt växer samtidigt stödet för "bremain".

– Vi arbetar för en bra uppgörelse. Vi arbetar fortfarande, liksom EU, enligt tidtabellen mot oktober, eftersom vi lämnar EU den 29 mars 2019 och vi dessförinnan behöver driva igenom lagstiftning i det här parlamentet, sade premiärminister May inför det brittiska parlamentet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samma ord uttalades även nyligen från brexitminister Dominic Raab och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier efter den senaste diskussionsrundan i Bryssel, trots att någon lösning ännu inte är i sikte om exempelvis hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera.

I ett utskottsförhör i London på onsdagen framhärdade Raab om att den så kallade Chequers-planen, som den brittiska regeringen enades om i somras, fortsatt är enda chansen för att föra Storbritannien intakt genom brexit.

En ny opinionsmätning visar samtidigt att en klar majoritet av britterna, 59 procent mot 41, i dag skulle rösta för att stanna kvar i EU om en ny folkomröstning hålls. Mätarna varnar dock för att mätningen sannolikt innehåller väl höga siffror för stanna kvar-sidan.

"Men siffrorna pekar mot 54 procents stöd för att stanna kvar i en eventuell andra omröstning", säger opinionsmätaren John Curtice i rapporten.