Börsen dyker kraftigt

Publicerad 2012-05-18

Läs chatten med Ylva Yngveson, Institutet för privatekonomi, Swedbank

Stockholmsbörsen rasade vid öppning under fredagen.

Hela årets uppgång har raderats ut.

– Det känns inte som att vi kommer närmare en lösning, säger aktiestrategen Johannes Bjerner till Dagens industri.

Följ händelseutvecklingen minut för minut i livebloggen.

Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med kraftigt fallande kurser, sedan den politiska turbulensen i Grekland har fått kreditvärderingsföretaget Fitch att sänka landets kreditbetyg till skräpstatus. Vid 10-tiden hade OMXS-index gått ned med 1,9 procent till 304,5.

Sänkte kreditbetyg

Kreditvärderingsföretaget Moody's sänkte också kreditbetygen för fyra regioner i Spanien – Katalonien, Murcia, Andalusien och Extremadura – på grund av resultaten 2011 och "låg sannolikhet" att de ska klara kraven om minskade underskott i år.

Moody's gav också 16 spanska banker sänkta kreditbetyg med ett till tre steg. Åtgärden motiveras med att bankernas substansvärde snabbt försämras. Livebloggen på nliv.se rapporterar att nedgraderingen av bankerna har skapat oro för så kallade "bank runs", att kunderna tar ut alla sina besparingar i kontanter:

– Inte överraskande växer oron för att "bank runs" snart kan bli ett återkommande

inslag i andra problemutsatta länder i regionen, under ledning av Grekland",

sade Jonathan Loynes på Capital Economics till Marketwatch.com.

Lundin backade

Flera råvarubolag hörde till förlorarna på Stockholmsbörsen. Lundin Mining tappade 4,3 procent, Alliance Oil föll med 5,1 procent och Boliden med 1,7 procent. Lundin Petroleum backade med 4,4 procent.

”Oro kring eurokrisen”

Även de ledande Europabörserna sjönk under den inledande handeln, om än inte lika mycket som i Stockholm. I Asien föll flera av de ledande börserna kraftigt.

– Nedgångarna i Asien och USA beror på förnyad oro kring eurokrisen. Det finns ett allmänt negativt sentiment kring de här frågorna och det känns inte som att vi kommer närmare en lösning, säger Johannes Bjerner, aktiestrateg på Swedbank till Dagens industri.

Kronan försvagades i oron samtidigt som marknadsräntorna fortsatte falla. Den tvååriga svenska räntan sjönk till 0,85 procent (0,89) medan den tioåriga räntan gick ner till rekordlåga 1,42 procent (1,46). Dollarn stiger till 7:21 kronor (7:17) och euron till 9:14 kronor (9:12). Noteringar från föregående handelsdag inom parentes.

Näringsliv
Börs
LIVEBLOGG: Börsnyheterna – minut för
minut