Årets räkfrossa – en dyr affär

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-01

Fångsterna har halverats – priserna rusar

lyxig mat Fiskhandlaren Göran Åhs får ta mer betalt för räkorna. ”Det är all time high, jag har aldrig sett något liknande”.

Vitt vin och räkor på fredag? Då blir det dyrt.

Under sommaren har räkfångsterna halverats och priset skjutit i höjden.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger fiskhandlaren Göran Åhs.

Efter 22 år lade Abba Seafood i går ner sin skaldjursfabrik i Hovenäset utanför Kungshamn.

Anledningen:

– Räkfångsterna har minskat radikalt den senaste tiden. Verksamheten var helt omöjligt att försvara rent ekonomiskt, säger produktionsdirektören Anders Gunnarsson.

Flera fiskare, biologer och grossister ger samma bild.

– Det var länge sedan jag såg så dåliga fångster. Många räkfiskare har gett upp och fiskar havskräftor i år i stället, säger Sonny Front, fiskare sedan 50 år tillbaka.

Sen rom

En av bovarna är kammaneten, som sätter sig i trålen och täpper till näten. Fiskeribiologen Mats Ulmestrand berättar också att räkorna väntat ovanligt länge med att släppa sin rom och med att komma tillbaka från grunt till djupt vatten.

Bristen på räkor har fått priserna att skena. Normalt kostar ett kilo mellan 100 och 200 kronor. Göran Åhs, fiskhandlare i Stockholm, betalade som mest 470 kronor per kilo i somras.

– Det var all time high. Jag har aldrig varit med om något liknande. Nu är det lägre igen, men fortfarande över normalt.

40 kronor dyrare

Genomsnittspriset har ökat från 120 till 160 kronor.

Enligt Mats Ulmestrand beror prisökningen också på att norrmännen, som tidigare exporterat stora mängder till Sverige, helt enkelt börjat äta räkorna själva.

Färre ettåringar

– Men vi måste också hålla koll på beståndet, flera rapporter tyder på att ettårsräkorna minskar. Och även om priserna sjunker nu riskerar räkmiddagarna att bli lite dyrare framöver, säger han.