Två nya misstänkta för Lockerbieattentatet

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

Pan Am 103 exploderade i luften och störtade i skotska Lockerbie – 270 människor dog i terrorattentatet.

En person har dömts för dådet som skedde 1988.

Nu har FBI och skotsk polis två nya misstänkta.

Ombord på planet fanns 259 personer, bland annat svenske FN-diplomaten Bernt Carlsson, när det exploderade kort efter starten från London 21 december 1988. Även elva personer på marken i den skotska byn Lockerbie dog när planet störtade.

Libyska medborgare

En massiv internationell utredning av bland annat FBI, Scotland Yard och den skotska polisen kom fram till att en bomb placerats ombord på Boeing 747:an i en väska. Enligt utredarna hade den placerats där av två libyska medborgare på uppdrag av landets säkerhetstjänst.

Efter en lång process dömdes den libyska Abd al-Basit al Miqrahi år 2001 för terrordådet.

Men myndigheterna har misstänkt att fler personer varit inblandade i Pan Am-bombning och nu vill FBI tillsammans med skotsk polis förhöra två nya misstänkta, uppger Sky News.

Vill åka till Tripoli

”De två individerna är misstänkta för inblandning i bombningen av flight Pan Am 103 i december 1988 och morden på 270 människor” uppger skotsk polis i ett uttalande enligt NBC News.

Utredarna vill åka till Tripoli för att förhöra de två personerna som misstänks ha varit inblandade i det uppmärksammade dådet. Enligt BBC ska det röra sig om Mohammed Abouajela Masud och Abdullah al-Senussi. Den senare var underrättelsechef under diktatorn Muammar Gaddafis styre av Libyen. Han sitter fängslad i landet i väntan på avrättning.

Mohammed Abouajela Masud sitter också i fängelse, dömd för att ha byggt bomber, enligt BBC.

Följ ämnen i artikeln