Asatroende slår upp läger i Småland

Uppdaterad 2015-08-03 | Publicerad 2015-08-01

Här offrar hedningar mjöd och bröd till Tor och Oden.

Asatroende från elva länder har för tillfället slagit läger i Småland.

– Vi skålar i mjöd och pratar med gudarna, säger Per Lundberg, 46.

Vildmarksgymnasiet i småländska Unnaryd har under en vecka tagits över av hedningar. I salarna hålls det föredrag, det gjuts smycken och vävs kläder.

Ett stenkast bort har ett altare med gudabilder och blommor placerats.

Bygger asatempel på Island

– Mitt intresse började med runor, sedan växte det mer och mer. Det här ger mig ett socialt sammanhang med andra människor men också med naturen runt omkring mig, säger Per Lundberg, 46.

Han är gode, asatrons motsvarighet till präst, och vice ordförande i Samfundet forn sed Sverige.

Antalet asatroende har länge legat och puttrat på en stabil nivå i Sverige. Samfundet har runt 400 medlemmar, men enligt Per Lundberg har intresset växt på senaste tiden. Det gäller även övriga delar av Europa. På Island har man nyligen inlett bygget av ett asatempel - det första på tusen år.

– Efter bankkrisen för några år sedan började folk fundera. Vad innebär det att vara islänning? Hur ser vår relation till naturen ut i dag? Människor vill känna sig nära traditionen, säger Petur Petursson, islänning som besöker lägret.

Alla är välkomna

Kopplingen till naturen och känslan att få vara sig själv lyfts fram av flera deltagare. Många ser asatron mer som en kultur än som en religion - trots att det betonas att man tillhör ett erkänt trosamfund.

– För mig är gudarna bara personifierade naturkrafter. Det handlar om att ha god kontakt med naturen, säger Anette Kvistgård, 45, från Norge.

I Sverige har asatron även förknippats med nationalromantik och en vikingavurm. Symboler har plockats upp av nationalister och rasister - grupper som samfundet tar starkt avstånd ifrån.

– Det har förekommit att någon kommit in under en blot och heilat. De kör vi genast ut. Det är viktigt för oss att alla känner sig välkomna, oavsett ursprung, etnicitet och sexuell läggning, säger Per Lundberg.

"Håller oss till mjöd och bröd"

Vad har asatron för funktion i dag?

– Det ger en förståelse att livet är levande, att vi är i en aktiv relation med naturen.

När Aftonbladet besöker lägret får vi inte vara med på bloten. Det är viktigt att alla som deltar gör det på lika villkor och ingen känner sig störd av någon utomstående som betraktar, förklarar Per Lundberg.

Han betonar däremot att det i dag inte handlar om att offra djur eller leva som en vilde som på vikingatiden.

– Vissa har föreställningen om att vi super, slåss, knullar och äter kött. Men vi håller oss till mjöd och bröd, säger Per Lundberg.

Följ ämnen i artikeln