Experten: Rivalitet mellan terrorgrupperna kan orsaka fler attacker

Publicerad 2015-11-22

"Kan vara starskottet på en rad förödande attacker"

Al-Qaidas attack på lyxhotell i Mali kom exakt en vecka efter att IS genomfört de blodiga dåden i Paris.

Ett slumpartat sammanträffande eller en bricka i en väl utarbetad strategi?

– Al-Qaida och deras internationella falanger har överträffats av IS och behöver därför visa att de finns kvar, säger Djalil Lounnes, expert på radikala grupper i Sahara, till AP.

Han menar att attacken på hotellet i Mali, som utfördes av al-Qaida, kan ha haft till syfte att hävda terrorverkets globala betydelse, då de nu utmanas från Islamiska staten om ledarskapet av den globala jihadiströrelsen, uppger AP.

Båda vill inrätta ett kalifat

Grupperna har en liknande agenda, men helt olika syn kring strategi och ledarskap. Grupperna har även en lång historia av stridigheter mellan varandra i Syrien. 

Attacken mot lyxhotellet i Mali, som dödade 19 personer, kom exakt en vecka efter att IS genomfört terrorattackerna i Paris - de blodigaste attackerna i Frankrike på årtionden och som tog 130 människors liv.

Enligt AP kan fredagens attack i Mali, som al-Qaida i islamiska Maghreb och den extrema jihadistgruppen al-Mourabitoun tagit på sig, ha syftat till att förstöra en bräcklig fredsprocess med väpnade grupper i landets norra delar, som de senaste månaderna gjort framsteg.

Vill påminna världen om att de finns

Men experten menar även att attacken kan ha syftat till att påminna världen om att al-Qaida, som grundades av Usama bin Ladin, inte har försvunnit i skuggan av IS och deras självutnämnda kalifat.

– Al-Qaida och deras internationella falanger har överträffats av IS och behöver därför visa att de finns kvar, säger Djalil Lounnes, expert på radikala grupper i Sahara, till AP.

Enligt AP kan angreppet i Paris därmed ses som en underförstådd kritik mot al-Qaida, som inte genomfört en sådan omfattande attack på flera år. Fredagens attack i Mali kan i sin tur visa sig vara ett svar på attackerna i Paris, vilket enligt experten i så fall kan vara startskottet på en ny global konkurrens mellan de båda grupperna, där man försöker att överträffa den andre med allt mer förödande attacker.

IS var en del av al-Qaida

De båda grupperna har ett liknande ursprung, då IS började som al-Qaida i Irak. De var då en lokal falang som stred mot amerikanska trupper och genomförde massiva attacker mot landets shiitiska majoriteten. Redan från början fanns det motsättningar i den lokala al-Qaida-gruppen, som leddes av den jordanska Abu Musab al-Zarqawi och al-Qaidas centrala ledning.

Usama bin Ladins högra hand, Ayman al-Zawahiri, ska enligt uppgifter haft invändningar mot al-Zarqawi brutalitet mot shia-muslimska civila, då han menade att det skulle vända muslimer mot gruppen. 

IS-grundaren Al-Zarqawi dödades under ett amerikansk flyganfall 2006, men IS har efter hans död fortsatt att annamma Al-Zarqawi brutala taktik.

Började kriga mot varandra

Den nya ledaren, Abu Bakr al-Baghdadi, döpte 2013 gruppen till Islamiska staten i Irak och Levanten. Detta för att markera närvaron i Irak och grannlandet Syrien. Ledaren för Nusra Front, den syriska falangen av al-Qaida, Abu Mohammad al-Golani, avvisade detta och svor i stället lojalitet till al-Zawahri. Efter en rad motsättningar började grupperna 2014 att kriga mot varandra runtom i Syrien. Uppdelningen blev då påtaglig i den muslimska världen, där al-Qaida-grupper i Yemen och Nordafrika blev lojala med al-Zawahiri, medan andra grupper svor trohet mot IS.

Den gemensamma nämnaren mellan de båda grupperna är enligt AP att de båda vill se ett slut på västvärldens inflytande över Mellanöstern samt förena världens muslimer i ett transnationellt kalifat, styrt av hårda islamiska lagar.

Utropade ett kalifat 2014

Dock är man djupt splittrade kring hur detta ska genomföras. Medan bin Ladin trodde på att attackera "fiender långt borta", och på så sätt förena muslimer i att vilja störta fiender på hemmaplan, har IS i stället valt att angripa och hålla territorium i både Syrien och Irak och på så sätt skapa sig bundsförvanter runtom i Mellanöstern.

Enligt AP var inrättandet av ett kalifat ett vagt definierad slutmål för al-Qaida, medan IS-ledaren al-Baghdadi under sommaren 2014 utfärdade ett kalifat och sa sig vara ledare för världens 1,6 miljarder muslimer, varav den övervägande majoriteten av dessa avvisar hans brutala taktik.