Expert: Ett brott mot demokratins idé

Publicerad 2014-09-25

Ulf Bjereld.

Under de senaste dagarna har flera fall inträffat där personer har hamnat på partiers kommunlistor – trots att de inte delar partiets värderingar. Det är den fria nomineringsrätten som gör detta möjligt.

– Det är ett brott mot demokratins idé, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tidigare under onsdagen skrev Aftonbladet om hur skidstjärnan Thomas Wassberg mot sin vilja fick sitt namn uppskrivet på Sverigedemokraternas listor och kryssades in som ersättare i kommunfullmäktige i Berg.

Kan rösta på vem som helst

Det som gjorde att detta möjligt är den fria nomineringsrätten. Den innebär i korthet att man i ett val kan rösta på vem som helst, om partiet i fråga inte har valt att nominera sina kandidater.

– Ju fler partier som vi har, desto fler möjligheter finns det att göra på det här sättet. Jag vet inte hur sett ut över tid, men jag har en känsla av att det har tilltagit, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kan låsa sina listor

Om ett parti väljer att anmäla sina kandidater på valsedlarna kan väljarna inte nominera andra kandidater än de som partiet har valt. På så sätt kan partierna låsa sina listor. Nuförtiden väljer nästan alla partier att skydda sina listor på det här sättet.

Ulf Bjereld menar att den fria nomineringsrätten har stora baksidor.

– Det negativa är ju att väljarna inte vet vem de röstar på. De vet till exempel inte vilken person som kommer att företräda partiet i fråga. En annan negativ sak är, som i dessa mer absurda fall, att personer som inte delar partiets värderingar blir invalda. Den osäkerheten är inte bra.

Vill införa samtycke från de nominerade

Vallagskommittén har föreslagit att man måste inhämta samtycke från nominerade kandidater. Förslaget kan träda i kraft till 2018 års val.

– Jag tycker att det är bra att man gör något åt det. Det är ett problem som har blivit mer och mer synliggjort och omdiskuterat på senare tid, vilket beror på att nya partier, som Sverigedemokraterna, har tillkommit. Det är en förändring i rätt riktning, säger Ulf Bjereld.

Han påpekar att fallet Wassberg inte är unikt. Ett flertal liknande händelser har inträffat nyligen, bland annat i Pajala och i Ludvika.

"Inte bra för demokratin"

Anledningarna till att detta sker kan vara många, tror Ulf Bjereld.

– Det kan vara kan vara ett slags motaktion. Så var det för killen i Pajala, som står för värderingar motsatt SD och som utnyttjade partiets tomma listor för att driva en motaktion mot SD. Men i Wassbergs fall skulle det kunna vara så att någon tycker att Wassberg borde vara sverigedemokrat och att denne därför skrev hans namn på listan, säger han.

Vad är det värsta som sådant här kan leda till?

– Det är att ett parti får in en person som inte står för partiets värderingar. Då får den personen en vågmästarroll och kan avgöra vilken politik som ska föras. Det är inte bra för demokratin. Det är ett brott mot demokratins idé.