”Unga tibetaner är desperata”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-14

Kent Härstedt träffade exiltibetaner i Nepal förra veckan

Hundratusentals tibetaner har redan flytt över bergen för komma undan förtrycket.

Nu vrider regimen i Peking åt tumskruvarna inför sommar-OS.

– Det som händer påminner om Burma. Det är munkar mot militärer, säger Kent Härstedt, s, riksdagsman som nyligen besökte en grupp flyktingar i Nepal.

Enligt Kent Härstedt är det uppblossande våldet i Tibet ingen överraskning.

Han tror också att många unga tibetaner kan se kravallerna som en chans att få värdens uppmärksamhet.

– Det finns inget väpnat motstånd i Tibet. Men det har funnits en dragkamp inom exilrörelsen. Och det finns många yngre som tröttnat på Dalai Lamas fredliga approach, säger Härstedt.

Oro i Peking

Han besökte så sent som förrra veckan Nepal, där många tibetaner först hamnar på sin flykt undan förtrycket i hemlandet.

Kinas utrikesminister var där samtidigt och spänningarna var påtagliga.

– Den kinesiska regimen i Peking är väldigt orolig att grupper i Kina ska störa förberedelserna inför OS. Och det finns två områden man tittar extra på, dels Xinjiang, där minoritetsbefolkningen är muslimer, och sedan Tibet.

– Det finns rapporter som gör gällande att man skärpt kontrollen och om man så vill skärpt förtrycket mot den här befolkningen, för att hålla dem i schack.

Generationsklyfta

Vad som utlöst oroligheterna i Tibet den här gången är oklart.

– Men det har länge funnits framför allt en generationsklyfta mellan yngre och äldre. Jag menar inte att de yngre vill använda våld, men jag kände en desperation bland många yngre tibetaner, säger Härstedt.

– Många sneglar mot ANC i Sydafrika och mot palestinierna. De menar att genom att man där använt våd så har man fått världens uppmärksamhet och sympati.

Richard Gere

Det finns inga uppgifter idag som gör gällande att det handlat om väpnat motstånd på gatorna i Lhasa.

Tvärtom. Enligt Radio Free Asia har kineisk militär i stridsvagnar skjutit rakt in i en fredlig demonstration och flera människor uppges ha dödats.

– Bilderna ser ut som i Burma, med munkar mot militärer, Och hur omfattande detta blir vet jag inte, men kinesernas övertag och deras maktapparat är överväldigande.

I Sverige och övriga världen finns flera stora nätverk och organisationer som stödjer Dalai Lama och tibetanernas kamp för självständighet. Bland de mest kända företrädarna finns Hollywoodstjärnan Richard Gere och hiphoparna Beastie Boys.

– Vi har en kväll för Tibet den 23 maj i Berwaldhallen i Stockholm. Det ges också ut en cd under våren som stöd för tibetanerna, säger Härfelt.

Följ ämnen i artikeln